#громадськемісце Був великим благодійником: у Чернівцях презентували фільм про видатного буковинця Євгена Гакмана #чернівці #chernivtsi

Був великим благодійником: у Чернівцях презентували фільм про видатного буковинця Євгена Гакмана

У Чернівцях презентували документальний науково-пізнавальний фільм про митрополита Євгена Гакмана.

Про це повідомляє Чернівецька обласна рада.

Стрічка з циклу “Великі буковинці“ триває 37 хвилин і розповідає про життя та діяльність митрополита.

Ініціаторкою її створення стала начальниця Управління державної служби якості освіти у Чернівецькій області, депутатка обласної ради Оксана Палійчук.

“Євген Гакман був великим наставником для українців Буковини у XIXстолітті. Саме він став першопочатківцем пробудження до національно-культурного життя. Його діяльність була настільки багатоаспектною, що сьогодні важко уявити, як одна людина могла стільки зробити. Він очолював єпархію, але дуже багато уваги приділяв розвитку освіти. Євген Гакман переконав цісаря, що саме у Чернівцях має бути університет, яким ми сьогодні пишаємося, адже тоді на це претендували 7 європейських міст. Він викупив землю і відповідав за будівництво семикласної православної школи, нині це Чернівецький ліцей №16. Завдяки Гакману ми маємо собори Святого Духа та Святої Параскеви Сербської“, – розповіла Оксана Палійчук.

Крім того, він започаткував перше українське культурно-просвітницьке товариство “Руська бесіда“.

Митрополит також запрошував у Чернівці вчителів музики з інших країн, щоб у місті запрацювали перші музичні школи. Він підтримував талановиту молодь, дбав про стипендії для кращих студентів і відправляв їх вчитися до Відня. Крім того, Євген Гакман був великим благодійником, фінансував будівництво церков і прихистку для літніх людей.

Головна мета створення фільму – зробити постать Митрополита Євгена Гакмана ближчою кожному буковинцеві і його прикладом мотивувати людей вірити й працювати навіть у найважчі часи.

Читайте новини “МБ“ у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Сьогодні, 19:00

Коментарів 0 Переглядів 102

ДЖЕРЕЛО