#громадськемісце З наступного року держава може припинити фінансування зарплат вчителів у п’яти школах Буковини #чернівці #chernivtsi

З наступного року держава може припинити фінансування зарплат вчителів у п’яти школах Буковини

У п’яти громадах Чернівецької області є школи, в яких навчається менше ніж 45 учнів. У березні 2024 року Кабмін схвалив постанову, згідно з якою зарплати вчителів таких шкіл не фінансуватимуть коштом освітньої субвенції.

Про це повідомили в департаменті фінансів Чернівецької обласної військової адміністрації, пише С4.

Зазначається, що з 1 вересня 2025 року держава не фінансуватиме зарплати вчителів у школах із кількістю учнів менш ніж 45 осіб, а з 1 вересня 2026 року – менш ніж 60 осіб.

В області, за даними ОВА, є п’ять малочисельних шкіл, в яких навчається від 12 до 43 учнів з кількістю педагогічного персоналу в них – 45 ставок. Це школи у Рукшинській, Ставчанській, Кельменецькій, Кострижівській та Новоселицькій громадах.

«Тобто територіальні громади мають вирішити: або довозити учнів цих шкіл у найближчу більшу школу, або оплачувати працю вчителів малих шкіл із місцевих бюджетів. У цьому році на зарплату педагогічному персоналу малочисельних шкіл вказаних вище громад буде спрямовано з державного бюджету близько 7,5 млн грн. У разі функціонування таких шкіл у вересні 2025 року необхідно буде вишукати кошти у місцевих бюджетах, що при теперішній ситуації є вкрай проблемним», – пояснюють у відомстві.

У департаменті фінансів вказують, що деякі громади до початку навчального року хочуть реорганізувати малочисельні школи у філії на базі опорних закладів, а учнів до найближчих закладів освіти планують підвозити на шкільних автобусах. Утім, наголошують в ОВА, процес реорганізації потребує часу, тому роботу над цим необхідно починати вже цьогоріч.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що у Чернівцях після завершення війни планують побудувати нові школи.

Слідкуйте за нами у Telegram

<!–

58% українців вважають, що у боротьбі з пандемією коронавірусу “влада щось робить, але цього недостатньо.

Такі дані містять результати опитування компанії, що проводить соціально-політичні та маркетингові дослідження Socis. Згідно з результатами дослідження, у те, що влада робить недостатньо вірять 58,8% українців, 17,9% опитаних переконані, що влада нічого не робить. Приблизно стільки ж — 17,2 респондентів вважають, що “влада робить все, що може”. Водночас 48% учасників опитування не робили щеплення проти коронавірусу, 39,3% — повністю вакциновані, 11,8% зробили одне щеплення. Також 54,2 опитаних не хворіли на коронавірус, 40,4% — хворіли.

–>

ДЖЕРЕЛО