#громадськемісце Частина дамб на річці Черемош на Буковині укріплення: чи є загроза підтоплень #чернівці #chernivtsi

Частина дамб на річці Черемош на Буковині укріплення: чи є загроза підтоплень

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Ділянка газопроводу “Джурів-Банилів”. facebook/Банилівська сільрада

Дамби вздовж річки Черемош у Банилівській громаді Чернівецької області – в незадовільному стані. Зокрема, на ділянці біля газопроводу “Джурів-Банилів”. Щоб уникнути ймовірних проривів під час негоди, потрібно укріпити береги та провести регулювання русла річки. Водночас в басейновому управлінні області кажуть, загрози підтоплень наразі немає.

Стан дамб незадовільний у чотирьох місцях, йдеться у протоколі місцевої комісії ТЕБ та НС, повідомили у Facebook Банилівської сільради:

  • на межі сіл Мілієве-Банилів;
  • в районі Чорногузівської толоки;
  • на ділянці газового переходу Джурів-Банилів;
  • на межі сіл Банилів та Слобода-Банилів.

“У зв’язку з несприятливими погодними умовами, для уникнення прориву річки та можливих збитків вкрай необхідно провести руслорегулювальні та берегоукріплювальні роботи”, – йдеться у протоколі.

Через це на комісії вирішили звернутися до Вижницької та Чернівецької районних комісій ТЕБ та НС щодо виділення грошей на термінове проведення робіт на цих ділянках.

Водночас Вижницька районна адміністрація не є розпорядником грошей, розповів у коментарі Суспільному начальник РДА Сергій Чеботар. Тому планують звертатися до ОВА, щоб гроші на берегоукріплення виділили з обласного бюджету.

Суспільне Чернівці звернулося до обласної адміністрації щодо того, чи передбачили в обласному бюджеті цьогоріч гроші на берегоукріплення та регулювання русел й чи є можливість виділили гроші на ці роботи у Банилівській громаді. В ОВА відповіли, що нададуть відповідь з 8 липня.

Що кажуть у басейновому управлінні

Протипаводковий захист села Банилів складається з п’яти дамб, які пов’язані між собою. Їхня загальна довжина – понад 9 тисяч метрів.

Стан чотирьох дамб, про які йдеться у протоколі засідання ТЕБ та НС справді незадовільний, втім наразі загрози розмиву дамб та підтоплення села Банилів немає. Водночас ці дамби потребують капітального ремонту – грошей на ці роботи наразі немає. Про це у коментарі Суспільному повідомив виконувач обов’язків керівника басейнового управління річок Прут та Сірет Олександр Рошко.

“Стан тих ділянок незадовільний й потребує укріплення берега й регулювання русла, бо накопичення наносів у руслі річки може змінювати потік на 90°. Тоді потік б’є по дамбі й пошкоджує її, незалежно від того, аварійна дамба чи ні”, – каже Рошко.

За словами Рошко, паводки, які були у минулі роки, пошкодили 40 метрів дамби на одній з ділянок та 250 метрів дамби біля газопроводу “Джурів-Банилів”. Вартість капітального ремонту останньої разом із проєктуванням становить орієнтовно 9 мільйонів гривень. Водночас через воєнний стан та обмежене держфінансування цьогоріч грошей на капремонт цієї ділянки не передбачили.

Вартість капремонту трьох інших ділянок буде відома після розробки проєктної документації.

“Зараз ми фінансуємося по загальнодержавній програмі. Також працюємо за співфінансуванням з громадами – це пришвидшує роботи. Але у Банилівській сільраді на це грошей немає”, – каже Рошко.

Цьогоріч на капремонти незавершених дамб в області передбачили понад 20 мільйонів гривень. Йдеться про дамби у Йорданештах, Мамаївцях та дві у Розтоках. Гроші на їхній ремонт отримують частинами.

Якщо матимуть залишок невикористаних грошей, планують перерозподілити його на виготовлення проєкту капремонт дамби біля газопроводу – так зможуть подати цю дамбу на державне фінансування як пріоритетну.

Що відомо про паводок на Буковині

У червні 2020 року паводок зруйнував береги та дамби на 31 локації. Для того, аби їх відновити та укріпити, потрібен був 131 мільйон гривень. Втім басейнове управління отримало 74 мільйони.

Тоді у річках Прут та Сірет піднявся рівень води від одного до двох з половиною метрів. Через це підтопило понад тисячу будинків, мости у Розтоках та Маршинцях, а у Путильському районі паводок зруйнував три дороги.

Читати ще

Читати ще На Буковині відновили частину дамб, які зруйнував червневий паводок

Читати ще Через паводок на Буковині підтопило понад 500 будинків

Повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села команді Суспільне Чернівці — пишіть на пошту редакції новин: [email protected]

ДЖЕРЕЛО