#громадськемісце Україна підписала безпекову угоду з Польщею #чернівці #chernivtsi

Україна підписала безпекову угоду з Польщею

8 липня у Варшаві президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки

Про це повідомила пресслужба Офісу президента України.

Відповідно до угоди Польща цьогоріч має надати Україні ще декілька пакетів військової допомоги й продовжувати надавати підтримку протягом наступних 10 років.

Вказується, що Польща розгляне можливість передачі Україні не менше як однієї додаткової ескадрильї МіГ-29 (щонайменше 14 винищувачів).

“Документ уперше з-поміж уже підписаних двосторонніх безпекових угод передбачає можливість перехоплення ракет і дронів у повітряному просторі нашої країни, випущених у напрямку Польщі”, – зазначає пресслужба ОП.

“Також уперше в безпековій угоді йдеться про створення “українського легіону” – підготовку особового складу Сил безпеки й оборони України на території Польщі, приєднатися до якого зможуть громадяни України, які тимчасово проживають у Польщі та інших державах”, – додали там.

В угоді прописано умови співпраці в оборонній промисловості, зокрема розміщення виробництв польських оборонних компаній в Україні.

Також відповідно до документа Польща продовжуватиме роботу логістичного хабу POLLOGHUB та використання потенціалу ЛитПолУкрбригу задля посилення ЗСУ.

Документ має на меті посилення співпраці в невійськовій сфері, зокрема у розвідці, кібербезпеці, морській та інформаційній безпеці, захисті критичної інфраструктури. 

Окремі блоки угоди стосуються економічного відновлення й відбудови, прикордонної інфраструктури та розвитку транзитного потенціалу.

Політичне співробітництво містить питання євроінтеграції, реалізації Української формули миру, санкцій, відшкодування збитків Україні, а також притягнення агресора до відповідальності. 

Також Варшава має підтримувати Україну на шляху до ЄС і НАТО.

Загалом Україна уклала вже 21 двосторонню безпекову угоду: із Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США, ЄС, Естонією, Литвою та Польщею.

Повний текст угоди з Польщею доступний за посиланням.

Уранці в ОП анонсували, що Володимир Зеленський особисто зустрінеться з Дональдом Туском, а згодом у розширеному складі за участі делегацій. 

“Заплановані переговори про продовження оборонної співпраці, підтримку України на шляху до євроінтеграції та очікування від саміту НАТО, який відбудеться у Вашингтоні. Також обговорять участь Польщі у відновленні України, розвиток торгівлі та гуманітарну співпрацю”, – йшлося у повідомленні.

“Наполегливість і мужність. Ці слова найкраще описують ставлення Зеленського у битві за безпечну Україну та безпечну Європу. Ви завжди можете розраховувати на нас у цій боротьбі”, – написав Туск на своїй сторінці у соцмережі Х, вітаючи початок зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським.

ДЖЕРЕЛО