#громадськемісце У Москві припинив своє існування Театр Романа Віктюка #чернівці #chernivtsi

Без ілюзій. Це мало статися у Мордорі. Цього тижня у Москві припинив своє існування Театр Романа Віктюка. За рішенням нового художнього керівника театра Костянтина Богомолова, призначеного на цю посаду місяць тому, тепер він називатиметься «Театр – Сцена «Мельникова».

І хоча нове керівництво трупи та російська преса наголошують на тому, що йдеться насамперед про просте перейменування, учні та шанувальники Романа Віктюка впевнені, що справжня мета — повне знищення його спадщини, пише ВВС.

«Відео, фотографії про Віктюка прибрано із соцмереж театру, заборонено пости про нього, повністю зачищено соцмережі, закрито ютуб-канал. Відбуваються кадрові зміни, звільнення, призначаються нові люди», — написав у Фейсбуці учень Віктюка, актор та режисер Дмитро Голубєв.

Тепер у назві театру буде увічнено… ім’я архітектора будівлі, де розташовувався театр Віктюка.

Тут все зрозуміло. Роман Віктюк був львів”янином, українцем, завжди про це пам’ятав і за життя не соромився публічно признаватися в любові до України, рідної мови.

Віктюк не зміг перенести короновірусу і помер 17 листопада у Москві… Він заповів, щоб його поховали у рідному Львові. 23 листопада 2020 року церемонія прощання відбулася в Першому театрі Львова.

За інформацією Вікіпедії, труну виносили під пісню «The Show Must Go On» Фредді Мерк’юрі. Відспівування і молитовний чин проведені в церкві святого Андрія, на площі Соборній. Потім похоронна процесія вирушила на Личаківський цвинтар, де Романа Віктюка поховали, згідно з його заповітом, у родинному гробівці на 70 полі. Церемонія прощання транслювалася в прямому ефірі Tvoemisto.tv.

Фото: Радіо Свобода

А ось що сказав Роман Віктюк про путіна у своєму останньому інтерв’ю Раіо Свобода:

ДЖЕРЕЛО