#громадськемісце Народний ансамбль танцю «Неогалактика» з Чернівців достойно представив Україну на міжнародних фестивалях народного мистецтва у Греції #чернівці #chernivtsi

Народний ансамбль танцю «Неогалактика» з Чернівців достойно представив Україну на міжнародних фестивалях народного мистецтва у Греції

Народний ансамбль танцю «Неогалактика» (центр дитячої та юнацької творчості м. Чернівці, керівники Ольга та Неоніла Галак) вкотре мав честь представляти Україну на міжнародних фестивалях народного мистецтва, які відбулися на мальовничих узбережжях Еллади.

Продовж останнього тижня червня – початку липня юні вихованці “Неогалактики” здійснили своє неймовірно захоплююче творче турне грецьким узбережжям Середземного, Іонічного та Егейського морів.

Понад десять концертів в різних локаціях у рамках цілої плеяди міжнародних фестивалів, на які ансамбль отримав персональні запрошення: 18-му Всесвітньому фестивалі традиційних танців – Посейдонія 2024; 4-му Європейському фестивалі традиційних танців для дітей; 1-му Міжнародному фестивалі сучасного, традиційного та латиноамериканського танцю; 7-му Міжнародному фестивалі народного танцю

Усі фестивалі були організовані та проводилися під егідою Міжнародної організації народного мистецтва IOV у співпраці з ЮНЕСКО.

Місія фестивалів, до якої долучився і ансамбль “Неогалактика”, — полягає в тому, щоб захищати, зберігати та популяризувати всі форми народного мистецтва та народної культури як елементів нематеріальної культурної спадщини, сприяти розумінню та оцінці культурного розмаїття серед усіх народів і, таким чином, покращувати перспективи миру у всьому світі.

Можливо, хтось скаже “не на часі” – але за час війни ми переконалися, що культура – це зброя, духовна зброя народу. Ми усвідомлюємо, що для того, щоб народна культура приносила користь майбутнім поколінням, вона має вижити не лише як записані спогади минулих поколінь, але й у живих традиціях сьогодення.

Керівники “Неогалактики”, Ольга та Неоніла Галак, докладають неймовірних зусиль, передають свої знання, уміння, навички, а головне – любов до народного танцю своїм талановитим вихованцям, а в результаті юні танцюристи гордо несуть прапор України та достойно популяризують українське народне мистецтво на міжнародних теренах. Важко описати щемливе відчуття від гучних оплесків, вигуків “Браво” та “Слава Україні!” за сотні кілометрів від рідної домівки.

“Неогалактика” щиро дякує Збройним Силам України, за можливість нести у світ неймовірну українську культуру та неповторний український народний танець.

Наталія ЯКИМЧУК, речнця колективу “Неогалактика”,
м.Чернівці
(Фото надані авторкою)

ДЖЕРЕЛО