Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/u442528224/domains/hromadske.space/public_html/wp-content/mu-plugins/PluginOrganizerMU.class.php on line 27
Чим зараз хворіють люди у Чернівецькій області – Громадське Місце Чернівці

#громадськемісце Чим зараз хворіють люди у Чернівецькій області #чернівці #chernivtsi

Чим зараз хворіють люди у Чернівецькій області

Літо – сприятливий час для кишкових інфекцій. Особливо тоді, коли надовго вимикають світло.

За пʼять місяців, ще до початку літа, у Чернівецькій області зросла кількість випадків гострого ентероколіту встановленої етіології (прим. походження) майже на 40% – це близько 300 випадків.

Зросла кількість гострих ентероколітів невстановленої етіології на 50%. Зросла захворюваність на сальмонельоз. Про це сьогодні на брифінгу розповіла директорка Чернівецького обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталя Гопко.

Також триває спалах кашлюку – 275 випадків зареєстровано на пʼять місяців. З них 117 дітей госпіталізували і лікували стаціонарно, – додала директорка обласного Департаменту охорони здоров’я Марія Поліщук, це не багато.

Ще є ризик можливого поширення дифтерії. Ця хвороба нікуди не дівається, і носійство дифтерії фіксуються час від часу. 

Ще не підписані на наш Telegram канал? Зробіть це зараз

Нестабільна ситуація з кором – девʼять підтверджених випадків за пʼять місяців, вдвічі більше було підозр. З цих девʼяти випадків шість повʼязували з перебуванням в Румунії.

Загалом по області розгорнуто 308 ліжок для інфекційно хворих. За словами директорки обласного Департаменту охорони здоров’я Марії Поліщук, це не багато.

Буковинцям нагадують, що в період вимкнення світла продукти слід купляти тільки в місцях санкціонованої торгівлі. Слід памʼятати про термін придатності продуктів, стежити за умовами їх зберігання та приготування, якістю питної води.

Так, вода, яка подається централізовано, перевіряється лабораторіями Центру контролю та профілактики хвороб. Також в умовах, коли довго немає світла, не слід готувати страви заздалегідь на тиждень. До води, яку люди набирають в криницях, слід ставитись обережно. 

Ускладнення епідситуації можна запобігти вакцинацією. Щеплення дає захист від кору, кашлюку – ними найчастіше хворіють діти, які не мають щеплень або отримали щеплення з порушеннями календаря. Також щеплення допомагає уникнути дифтерії та правця. Громадян закликають перевірити що в їх родинах, офісах та організаціях всі щеплені відповідно до календаря.

Якщо в середньому за пʼять місяців по Україні заклади охорони здоровʼя досягли 40% вакцинації дітей за планом, то Чернівецька область досягла 30%. Але показник і по Україні і по області не відповідає нормативу, – наголосила Марія Поліщук. 

Читайте: Коли у Чернівецькій області востаннє була холера