#громадськемісце Начинка, банош і цвіклі – жителі Чернівців обрали коронні страви міста #чернівці #chernivtsi

Начинка, банош і цвіклі жителі Чернівців обрали коронні страви міста

Начинка, банош і цвіклі - жителі Чернівців обрали коронні страви міста

Сайт 0372.ua спитав жителів Чернівців про те, які страви вони вважають візитівкою міста. Ми зібрали всі найцікавіші відповіді.

Кожна область, та навіть кожне місто України має якісь свої особливі автентичні страви. Наприклад, львівський сирник, котлета по-київськи, банош, окрошка, чебуреки тощо. ми вирішили поцікавитись у чернівчан, які страви вони вважають коронними та фірмовими у своєму місті.

Усе цікаве та найважливіше читайте у нашому Telegram

Читачі у Facebook відповідали нам дуже жваво та активно. Ми зібрали їх відповіді, систематизували і пояснили деякі назви страв. Отже, поїхали.

  • Голубці – можуть бути пісні з рисом або мʼясні начинки, загорнуті в листя капусти;
  • Банош, кулеша, мамалига – кукурудзяна каша на молоці або вершках зі шкварками, грибами, бринзою, сиром тощо. У них стравах різна консистенція молока, різна кількість часу на приготування та інші нюанси, але принцип приготування схожий;
  • Начинка – пиріг з сиром, з мʼясом або без нічого, тісто якого робиться на сметані;
  • Лопатки або пасталі – страви зі стручкової квасолі, можуть бути. наприклад, у сметані з часником;
  • Мальва – фірмовий чернівецький бутерброд;
  • Бабка, бабка з сиром – солодкий Великодній хліб;
  • Малай з гарбуза – хліб або корж;
  • Борщ червоний буковинський на заквасці;
  • Соломаха – стрaвa, якою гoспoдинi нa Прикaрпaттi, Бyкoвинi тa Пoдiллi дoсi пригoщaють гoстeй. Oснoвним кoмпoнeнтoм сoлoмaхи є грeчaне борошно (iнoдi пшeничнe aбo житнє), з якoї рoбиться рiдкe тiстo. Пoтiм йoгo вливaють y пiдсoлeний oкрiп i зaвaрюють, рoзмiшyючи. Koли сoлoмaхa гoтoвa, в нeї дoдaють мaслo. Сoлoмaхa бyлa oднiєю з нaйпoширeнiших стрaв y пoхoдaх yкрaїнських кoзaкiв.
  • Маїна – рулет з мʼясом, спагеті і яйцем;
  • Вертуни – обмет з фаршем;
  • Цвіклі – перетертий хрін з буряком;
  • Вушка – свинячі вушка;
  • Вергуни – традиційне українське печиво з прісного бездріжджового тіста, смажене в олії;
  • Вареники – традиційна українська страва з прісного тіста з різними начинками всередині;
  • Чорнослив з мʼясом;
  • Картопля з мʼясом, грибами і сиром, запечена в горщику;
  • Медівник з горіхами – солодкий пиріг;
  • Завиванці –  інша назва кручеників, рулетів із м’яса з овочевою начинкою;
  • Яєшня на сметані і молоці з кукурудзяною мукою і зеленню
  • Кнедлі або книдлі – варений пиріжок із картопляного тіста з начинкою або без неї;
  • Мітітей – традиційна м’ясна страва молдовської та румунської кухонь. Це невеличкі ковбаски без оболонки;
  • Капусняк на бужених (копчених) ребрах;
  • Лангош – коржик із дріжджового тіста, який смажиться в олії. Подається найчастіше з часниковим соусом, сметаною, сиром або ж з усіма цими інгредієнтами разом.

Як бачимо, страв у Чернівцях і на Буковині загалом чимало. І ми впевнені, що тут перелічені далеко не всі. Серед тих, що тут згадані, чимало відносяться до традиційної української кухні, але значна частина також запозичена в сусідів, зокрема в Молдови та Румунії.

А які є ваші улюблені страви, котрі ми тут не згадали?

Читайте: Бутерброд Мальва, чічка і Тралка – із чим Чернівці асоціюються у його жителів