#громадськемісце Традиції весілля на Буковині – Блог #чернівці #chernivtsi

Традиції весілля на Буковині Блог

Фото - пошиття весільного вінка на Буковині - 0372.ua

Фото – пошиття весільного вінка на Буковині – 0372.ua

Весілля на Буковині завжди були багатими на обряди. У цьому блозі журналістка 0372.ua розповість про традиції, які були в її сім’ї.

Однією з найбільш зворушливих та символічних традицій – є відшиття вінка на щастя та добру долю молодятам у четвер перед весіллям. Проте, саме весілля також сповнено різними цікавими обрядами. 

Отже, все розпочинається в четвер перед весіллям. Чому саме в четвер? У народі завжди казали, що всі справи потрібно починати саме в цей день, адже він сприятливий для всього “нового”. 

Спочатку потрібно приготувати кімнату, де все буде відбуватися. На стіл кладуть весільні рушники, ікони, свячену воду з цукром та сіллю. Обов’язково повиннні бути весільні колачі, під якими пізніше будуть проходити наречені та всі причетні до дійства. Для того, щоб пошити “віночок” потрібно зібрати барвінок. Обов’язково потрібно збирати барвінок через отвір на колачі. Пізніше, батьки освячують його водою та забирається додому. 

Щоб пошити вінок беруть червону нитку та починають пришивати листочки барвінку на стрічку, спочатку це роблять батьки, а потім передають цю справу вінчальним батькам. Саме вони найголовніші на весіллі, звичайно ж, окрім наречених та їх батьків. Листочки, нашиті на червону стрічку, обмотують позліткою. Пошиті віночки молодого і молодої кладуть на колачі. Віночок молодій потім прикріплюють у зачіску, а молодого — в бутоньєрку або в кишеню. Ці віночки вважаються оберегом сім’ї.