Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/u442528224/domains/hromadske.space/public_html/wp-content/mu-plugins/PluginOrganizerMU.class.php on line 27
Як українці “повелися” на російську гру в хомʼяка в пошуку легких грошей – Громадське Місце Чернівці

#громадськемісце Як українці “повелися” на російську гру в хомʼяка в пошуку легких грошей #чернівці #chernivtsi

Як українці "повелися" на російську гру в хомʼяка в пошуку легких грошей

Кому не хочеться швидко і легко заробити грошей? Зараз таку можливість надає ринок криптовалюти (різновид цифрової валюти). Звісно, якщо розбиратися, як він працює, і які криптовалюти надійні. А якщо не розібратися, то і тут можна натрапити на російську пастку.

Навесні 2024 року зʼявився Telegram-бот Hamster Combat. У квітні він почав набувати популярності, а в травні-червні контент про хомʼяка наповнив усі соцмережі. Навіть в TikTok публікували відео про те, як користуватися цим ботом, і які там є функції.

Сенс бота полягає в тому, що він створений у форматі простої гри, де треба було тапати (натискати пальцем по екрану смартфона чи айфона) на хомʼяка багато разів протягом дня, щоб він прокачувався та отримував вищі рівні. З підвищенням рівня вигляд хомʼяка змінювався, накопичувалися монетки і передбачалося, що в майбутньому ці монетки можна буде обміняти на криптовалюту, а криптовалюту, відповідно, вивести в гроші.

Згодом зʼясувалося, що у “хомʼяка” російське коріння. Та хайп навколо “гри” ще досі не вгамувався, і в Telegram-групах періодично можна натрапити на його рекламу. 

Реклама хомʼяка у чернівецькій групі в Telegram

Ми поспілкувалися з дівчиною, яка “попалася на гачок” легкого заробітку, про те, як вона натрапила на бот, і що там робила.

Аня – молода дівчина з Чернівців, яка дізналась про хомʼяка від подруги. Та дізналася про нього з різних Telegram-пабліків, почала активно грати і розказала Ані, що це “класна тємка”, де можна легко заробити грошей, вивівши ігрові монетки в реальну криптовалюту.

Дівчина теж доєдналася, і зʼясувала, що це автоклікер (програма, яка може автоматично виконувати певні сценарії та операції), де за тапи (тобто натискання пальцем по екрану) “капають” монетки. Монетки, як їй розказали, переводиш в крипту через лістинг (коли монетка виходить на ринок), а крипту продаєш за гроші. Але поки лістинг ще не вийшов, і монетки ніхто на крипту не міняв.

Дівчина щодня заходила в гру, тапала на хомʼяка, виконувала певні дії та завдання. За це отримувала монетки, купувала за них додаткові функції та покращувала хомʼяка. Сенс всіх дій один – назбирати якомога більше монеток.

Коли дівчина дізналася, що за грою стоїть росія, то одразу закинула її. Але потім зʼявилася аналогічна гра під назвою Blum, принцип дії якої схожий з “хомʼяком”.