#громадськемісце Глобальне потепління: танення вічної мерзлоти вивільняє стародавні віруси та бактерії #чернівці #chernivtsi

Глобальне потепління: танення вічної мерзлоти вивільняє стародавні віруси та бактерії

Глобальне потепління — одна з обговорюваних тем у сучасному світі. У міру танення вічної мерзлоти в навколишнє середовище потрапляють потенційно небезпечні мікроби, замкнені там протягом тисяч років.

Наприклад, нещодавно відтанув багатовіковий труп, заражений сибірською виразкою, і заразив диких тварин тундри. Учені назвали його вірусом «зомбі». Згідно з деякими даними, цьому вірусу — понад 30 тис. років.

Про це йдеться у статті видання NV “ТОП-7 дивовижних фактів про глобальне потепління”.

Поки що не зрозуміло, наскільки небезпечним є цей вірус для людини. Але його поява віщує «воскресіння» і багатьох інших давніх захворювань. На думку дослідників, поява комах на нових територіях, які звільняються від вічної мерзлоти, може призвести до швидкого поширення давно забутих хвороб. У нинішнього населення Землі просто немає імунітету до таких хвороб, а сучасна наука може виявитися абсолютно не готовою швидко зупинити їхнє поширення.

Цілком імовірна реалізація типово голлівудського сценарію апокаліпсису, попереджають учені.

Зміни клімату призводять до того, що посушливі райони стають сухішими. У той час як у вологих регіонах внаслідок глобального потепління випадає більше опадів, посушливі райони стають дедалі сухішими.

Так, нам часто говорять про те, що пустеля «з’їсть» сучасні регіони з нормальним водним балансом. Але мало хто говорить про те, що ті регіони, в яких посуха була завжди, стануть непридатними для життя. Цей потужний зворотний зв’язок призводить до в’янення посівів, лісових пожеж і посилює брак води для мільярдів людей.

Закислення океану загрожує всім морським харчовим ланцюжкам. З підвищенням рівня CO2 океани стають на 30% кислішими, що ускладнює формування раковин і скелетів у молюсків і коралів. Втрата цих основоположних видів ставить під загрозу всі морські екосистеми, які від них залежать.

Також скорочення арктичних льодів стирає хімічні сигнатури в холодних полярних водах. Ці «відбитки пальців» допомагають видам орієнтуватися і процвітати. У результаті може статися масштабне вимирання морських організмів.

Підвищення температури знижує рівень кисню в океанах і прісній воді, спричиняючи утворення «мертвих зон». Нові наукові дані свідчать про те, що рівень кисню у світі також знижується, що впливає на все, що дихає.

У міру потепління океанів рівень насичення їх киснем знижується. Стратифікація океану, що погіршується, також обмежує змішування і циркуляцію кисню. На суші рослини за вищих температур споживають більше кисню, а виробляють менше.

Проблема посилюється зникненням лісів, оскільки зникають трильйони дерев, що виробляють кисень. Незважаючи на те, що поки зміни вмісту кисню в атмосфері здаються незначними, навіть крихітне зниження може посилити вплив клімату і поставити під загрозу аеробне життя.

Ну а в довгостроковій перспективі все стає зовсім похмуро.

За прогнозами дослідників, протягом наступного тисячоліття вміст кисню в атмосфері може впасти на 35% і більше, якщо не вжити термінових заходів щодо виправлення ситуації.

ДЖЕРЕЛО