#громадськемісце Наукова сенсація! Марсохід виявив на "червоній планеті" сліди ймовірного древнього життя – NASA #чернівці #chernivtsi

Наукова сенсація! Марсохід виявив на "червоній планеті" сліди ймовірного древнього життя Nasa

Марсохід Perseverance виявив сліди можливого стародавнього мікробного життя на Червоній планеті. Космічне агентство США NASA повідомило про революційну знахідку на поверхні Марса. Апарат Perseverance, що вивчає Червону планету, знайшов камінь із слідами можливої ​​діяльності бактерій. Інформація про це була опублікована на офіційному сайті NASA.

Кам’яний камень розміром 1 на 0,6 метра марсохід виявив у Долині Неретви (Neretva Vallis) Марса. Вчені дали йому назву “Водоспади Чейава” (Cheyava Falls), цитує повідомлення видання Діалог.

На об’єкті є білі прожилки сульфату кальцію, смуги гематиту, а також брудно-білі кола з чорною облямівкою із вмістом у них заліза та фосфату – так звані “плями леопарда”.

Саме плями викликали особливий інтерес у дослідників Червоної планети. Річ у тім, що аналогічні об’єкти знаходили Землі, і це скам’янення мікроби. Якщо версія вчених вірна, мільярди років тому Долина Неретви була заповнена рідкою водою і в ній могли бути примітивні форми життя.

“Водоспад Чеява” у формі наконечника стріли (…) може дати відповідь на запитання, чи Марс був будинком для мікроскопічного життя в далекому минулому. Прилади, що є на борту марсохода, показали, що порода скелі (…) відповідає визначенню можливого індикатора стародавнього життя. Вона має хімічні ознаки та структури, які могли бути сформовані життям мільярди років тому, коли цей район був заповнений водою”, – повідомили у NASA.

Фото NASA

Виявлені на скелі молекули вважаються будівельними блоками життя. Однак вони також можуть утворюватися внаслідок небіологічних процесів. Визначити достовірно, чи там були мікроби, можна буде після того, як зразки доставлять на Землю.

ДЖЕРЕЛО