Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/u442528224/domains/hromadske.space/public_html/wp-content/mu-plugins/PluginOrganizerMU.class.php on line 27
Прееклампсія та еклампсія (ускладнення вагітності): діагностика та лікування – Громадське Місце Чернівці

#громадськемісце Прееклампсія та еклампсія (ускладнення вагітності): діагностика та лікування #чернівці #chernivtsi

Прееклампсія та еклампсія (ускладнення вагітності): діагностика та лікування

Прееклампсія та еклампсія — це ускладнення вагітності. Проявами прееклампсії є підвищення артеріального тиску, присутність білка в сечі, що говорить про ураження нирок, порушення роботи печінки, сильні набряки й проблеми зі зором. Цей стан є небезпечним для вагітної та плода, тож потребує обов’язкового медичного втручання. Еклампсія — ще тяжче ускладнення, яке проявляється судомами та комою. Частіше еклампсії передує прееклампсія, але іноді вона розвивається раптово, без попередніх симптомів.

Медичний центр «Мати та дитина» пропонує сучасні програми ведення вагітності, які зводять до мінімуму ризик розвитку прееклампсії та інших ускладнень вагітності: https://mdclinics.com.ua/ua/.

Частота та причини прееклампсії та еклампсії

Прееклампсія виникає у 4,6% вагітних, а еклампсія — у 1,4%. Вони можуть з’явитись на будь-якому терміні після 20 тижнів, але частіше виникають після 34 тижнів, а іноді після пологів — у перші чотири дні, хоча ризик зберігається до шести тижнів після пологів.

Механізм розвитку прееклампсії досі повністю не зрозумілий. Причиною прееклампсії вважають сукупність кількох факторів, головним з яких є недорозвинення судин плаценти. Під час вагітності матка, плацента та плід утворюють єдину систему кровообігу. Плацента — орган, який живить плід, вона пронизана кровоносними судинами, якими кисень та інші корисні речовини доставляються плоду. Коли кровоносні судини плаценти не розвиваються та не функціонують належним чином, це призводить до порушення регуляції артеріального тиску у матері. Крім цього мають бути й інші чинники, оскільки порушення кров’яного тиску під час вагітності не завжди призводять до прееклампсії. Можлива гестаційна гіпертензія без ураження нирок та інших ознак прееклампсії, хоча згодом гестаційна гіпертензія може трансформуватися на еклампсію.

Встановлено такі чинники високого ризику:

  • прееклампсія під час попередньої вагітності;
  • багатоплідна вагітність;
  • гіпертонія до вагітності;
  • цукровий діабет обох типів до вагітності;
  • захворювання нирок;
  • аутоімунні захворювання;
  • вагітність після екстракорпорального запліднення.

Діагностика прееклампсії та еклампсії

Діагноз прееклампсії ставлять на підставі стійкої гіпертонії після 20 тижня вагітності, що супроводжується хоча б однією з наступних ознак:

  • протеїнурія, тобто білок у сечі;
  • низький рівень тромбоцитів у крові;
  • підвищення печінкових ферментів;
  • набряк легенів;
  • поява порушень зору, яких не було раніше;
  • поява завзятого головного болю, який не усувають знеболювальні засоби.

Для діагностики вивчають анамнез та виявляють фактори ризику, вимірюють артеріальний тиск, оцінюють набряки обличчя та кінцівок, виявляють гіперрефлексію, виконують клінічний аналіз крові з визначенням тромбоцитів, біохімічний аналіз крові з визначенням ферментів печінки, рівня креатиніну, аналізи сечі. Для вивчення стану плода використовують нестресовий тест чи біофізичний профіль з оцінкою об’єму навколоплідних вод та ваги плода.

Що стосується еклампсії, то це гострий стан, який проявляється появою судом, що раніше не спостерігалися, без відомих і видимих причин.

Діагностика еклампсії виконується одночасно з наданням допомоги або відразу після неї, а також включає вимірювання артеріального тиску, аналізи крові та сечі.

Лікування прееклампсії та еклампсії

На терміні 37 тижнів і більше, коли плід є доношеним, лікування полягає в госпіталізації, стабілізації стану вагітної (нормалізація тиску, усунення судом за допомогою сульфату магнію, підтримання водно-сольового балансу) і відразу після цього індукування пологів.

Лікування терміном до 37 тижнів залежить від тяжкості стану. Тяжка прееклампсія та еклампсія потребують госпіталізації, якщо симптоми еклампсії піддаються контролю та не є важкими, можливо амбулаторне лікування з динамічним спостереженням плода. Якщо стан плода дає змогу відстрочити пологи, жінці призначають кортикостероїди, щоб прискорити дозрівання легень плода.

Лікування післяпологової прееклампсії та еклампсії аналогічне: усунення судом, нормалізація тиску, підтримка водно-сольового балансу.

Автор: Сендзюк Наталія Євгеніївна — акушер-гінеколог, репродуктолог, лікар УЗ діагностики.

Медичні центри «Мати та дитина»:

— Київ, вул. Макіївська, 8
— Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
— Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
— Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
— Львів, вул. Замарстинівська, 85а
— Київ, вул. Казимира Малевича, 83

* на правах реклами

ДЖЕРЕЛО