#громадськемісце Два роки воював на «гарячих» напрямках: історія військового з Маріуполя Дмитра Романчука #чернівці #chernivtsi

Військовослужбовець з Маріуполя Дмитро Романчук два роки воював у найгарячіших точках. 28 червня 2024 року під час завдання на Харківському напрямку через удар ворожого дрона втратив нижню кінцівку. Нині проходить реабілітацію у Чернівцях.

Свою історію Дмитро Романчук розповів знімальній групі С4.

Коли Дмитро пішов воювати, його сину Захару був місяць, тож після повернення з фронту дитина його не впізнала. Попри це захисник каже, що жодного дня не шкодує про те, що доєднався до лав Збройних сил і точно повернувся б на фронт, якщо йому запропонували.  

«Звичайно, не впізнав. Для цього потрібно час, щоб дитина звикла до тебе і бачила, що ти рідна людина, а не гість. Зараз татом ще не називає, але реагує вже як на більш близьку людину, а не чужу», – говорить Дмитро.

Воював Дмитро на Харківському напрямку. 28 червня цього року під час битви безпілотників втратив ліву ногу. За його словами, техніки для знешкодження ворожих дронів на фронті постійно не вистачає.

«Були скиди газу, були скиди з дронів. Коли трішки притихло, ми вирішили вийти з окопу. Послухали небо, ніби не чути, і коли почали рух, то відбувся скид з дрона, він чекав. Він скинув гранату позаду мене. Я почув вибух, біля якого упав. Відчув, що штанина почала мокнути. Подивився на місцевість, зрозумів, що буде ще один дрон. Я переповз під дерево і там наклав турнікет. Коли група евакуації мене підіймала на ноші, то було боляче. Коли занесли в пікап і їхали лісовою дорогою – було боляче, але свідомість я втратив уже у швидкій», – пригадує військовий.

П’ять операцій Дмитру провели у Києві. Лікарі необхідну судину пересадили з правої ноги у ліву, проте не прижилась. Тоді вирішили ампутувати кінцівку. Військовий вже місяць на реабілітації у Чернівцях. Коли відпочиває у місті – люди дякують. 

«Здебільшого люди підходять і дякують. Навіть якщо я не у формі, вони підходять і питають, чи я військовий. Це дуже приємно. Я не стикався із ситуацією нерозуміння, неповаги, чи не приємного ставлення. Навпаки – люди намагаються допомогти чи відкрити ті самі двері в магазин», – розповідає чоловік.

Дмитро Романчук разом із сім’єю евакуювався з Маріуполя до Тернополя на початку повномасштабного вторгнення. Після реабілітації військовий планує працювати у сфері ІТ як до війни чи відкрити власну справу. 

[embedded content]

Нагадаємо, раніше ми розповідали історію військового з позивним «Шарік», якому після втрати ноги на фронті зробили дизайнерський протез.

Слідкуйте за нами у Telegram

<!–

58% українців вважають, що у боротьбі з пандемією коронавірусу “влада щось робить, але цього недостатньо.

Такі дані містять результати опитування компанії, що проводить соціально-політичні та маркетингові дослідження Socis. Згідно з результатами дослідження, у те, що влада робить недостатньо вірять 58,8% українців, 17,9% опитаних переконані, що влада нічого не робить. Приблизно стільки ж — 17,2 респондентів вважають, що “влада робить все, що може”. Водночас 48% учасників опитування не робили щеплення проти коронавірусу, 39,3% — повністю вакциновані, 11,8% зробили одне щеплення. Також 54,2 опитаних не хворіли на коронавірус, 40,4% — хворіли.

–>

ДЖЕРЕЛО