#громадськемісце А міжнародні санкції таки діють! #чернівці #chernivtsi

А міжнародні санкції таки діють!

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя: 
-Через міжнародні санкції, відсутність танкерів та твердої валюти Росія змушена була припинити грандіозний проект вартістю у, майже, 30 млрд доларів, “Арктик СПГ 2”.
Проект передбачав будівництво трьох технологічних ліній з виробництва зрідженого природного газу потужністю 6,6 млн. тон на рік кожна. Загальна потужність трьох ліній повинна була б складати 19,8 млн тон ЗПГ і до 1,6 млн тон стабільного газового конденсату на рік. Проект ґрунтується на інноваційній концепції будівництва з використанням основ гравітаційного типу (ОГТ). Оператором проекту та власником усіх активів є ТОВ “Арктик СПГ 2”.
Головним реалізатором проекту є російська газова компанія “Новатек”. За інформацією агентства Bloomberg “Новатеку” так і не вдалося, як він планував, розпочати вивезення ЗПГ до кінця березня. Компанія веде переговори з китайськими покупцями, але ті не ризикують погоджуватися на угоду через побоювання американських санкцій.
Спочатку “Новатек” мав клієнтів – як мінімум: акціонерів “Арктик СПГ 2”, яким належала левова частка видобутого палива, китайські “Cnooc” та “China National Petroleum Corporation”, французька “TotalEnergies” та “Japan Arctic LNG” (консорціум японських компаній Mitsui та Jogmec) – усім їм належить по 10% акцій. Але Total та японські компанії офіційно заморозили свою участь у проекті. А китайські акціонери не хочуть ставити під удар свої закупівлі у виробників США.
“Новатек” також не отримав газовози льодового класу, якими збирався вивозити ЗПГ Північним морським шляхом. Усі компанії світу, які планували продати газовози російському газовому підприємству “Новатек” відмовились це робити після запровадження проти росії міжнародних санкцій.

ДЖЕРЕЛО