#громадськемісце «Au revoir Ratatouille»: у Парижі оголосили кампанію по боротьбі зі щурами #чернівці #chernivtsi

«au Revoir Ratatouille»: у Парижі оголосили кампанію по боротьбі зі щурами

Напередодні Олімпійських ігор у Парижі влада міста вжила додаткових заходів, щоб відвідувачі столиці не стикалися зі щурами. Місця, де проводитимуться урочистості та змагання, перевірили, точки виходу з каналізації біля них закрили, встановили капкани, а також пообіцяли швидко прибирати залишки їжі зі столиків на вулиці та тротуарів.  

Проблема щурів для Парижу тягнеться ще з середньовіччя: гризуни фігурують у французькій літературі від «Знедолених» до «Примари опери», а на початку 2000-х вийшов мультфільм «Рататуй», який розповідає про щурятко, що допомагало готувати у французькому ресторані.

Не оминула ця проблема і сучасну паризьку владу: мера столиці Анн Ідальго — соціалістку, яку підтримують «зелених», — консервативні сили критикували за те, що вона не змогла позбутися сміття, гризунів та собачих екскрементів у місті.  

А у 2021 році соцмережі охопила вірусна кампанія під назвою #SaccageParis (#TrashedParis): у її межах жителі опублікували тисячі фотографій переповнених сміттєвих баків, погано доглянутих вуличних меблів або зарослих зелених насаджень.

Та перед Олімпійськими іграми місто змінилось: історичні будівлі реставрували, бульвари та площі ретельно упорядкували. Особливу увагу приділили й боротьбі з гризунами. 

Заходи з боротьби з щурами

Парк за Ейфелевою вежею, де проходитимуть змагання з пляжного волейболу, та сади Лувру, де горітиме чаша Олімпійського вогню, є популярними місцями для пікніків, тож раніше вони буквально кишіли щурами.

«Всі олімпійські об’єкти та місця проведення святкувань були проаналізовані (на наявність щурів — Ред.) перед Іграми», — цитує AFP заступницю мера Парижа, яка відповідає за громадську охорону здоров’я, Анн-Клер Бу.

Вулиці, де раніше помічали щурів, ретельно прибрали, щоб видалити будь-які залишки їжі, які могли б спокусити гризунів вийти з нір. Також закрили точки виходу з каналізації навколо ділянок, де триватимуть змагання та святкові шоу. 

«Там, де було багато щурів, ми встановили пастки перед Іграми», — розповіла Анн-Клер Бу. 

Вона додала, що для зменшення проблемних популяцій використовувалися як механічні щуроловки, так і хімічні розчини.

При цьому заступниця мера додала, що про повне знищення гризунів не йдеться, адже вони — частина екосистеми міської каналізації. Посадовиця підкреслила, що проблеми з великою кількістю щурів виникали також через переповнені баки для сміття: наразі їх замінили на нові, захищені від щурів.

«Найголовніше, щоб сміттєві баки були закриті», — сказала вона.

Олімпійські бонуси для прибиральників

Під час Олімпіади прибирання вулиць та вивіз сміття здійснюватимуть 7500 міських бригад комунальників. За свою роботу вони можуть отримати бонуси до 1900 євро протягом олімпійського періоду. Краще прибиратимуть під час Олімпіади й приватні підприємства. 

«Я зовсім не турбуюся. Навпаки, Ігри допоможуть нам остаточно показати, що ідея про те, що в Парижі ви зіткнетеся з великою кількістю щурів, є хибною. Проблема, звичайно, є, і ми займаємося, але вона не має такого масштабу, який іноді змальовується в карикатурному ключі», — сказав AFP заступник мера, який відповідає за відходи, Антуан Гійу.

ДЖЕРЕЛО