#громадськемісце «Передаю естафету новому поколінню» – Байден про причини відмови від участі у виборах президента США #чернівці #chernivtsi

«Передаю естафету новому поколінню» – Байден про причини відмови від участі у виборах президента США

«Для мене було честю життя служити вашим президентом. Але захист демократії, який сьогодні перебуває під загрозою, важливіший за будь-яку посаду», – заявив президент США на початку звернення.

Він наголосив, що країна перебуває на роздоріжжі і їй потрібен лідер, здатний об’єднати її та повести вперед. Пояснюючи своє рішення, Байден сказав, що в останні тижні йому стала очевидною необхідність об’єднання Демократичної партії для того, щоб вона змогла виконати завдання захисту демократії: «Я вважав, що моє лідерство у світі, моє бачення майбутнього країни давали підставу для другого президентського терміну, але ніщо не має стати на шляху збереження нашої демократії. Найкращий шлях уперед – передати естафету новому поколінню, це найкращий спосіб об’єднати нашу країну».

Президент нагадав американцям про досягнення останніх трьох років президентства. За його словами, вперше у 21-му столітті Америка не воювала, при цьому вона виступила у захист України, об’єкта російської агресії.

Як зазначають коментатори, 10-хвилинний виступ пролунав як політичний заповіт президента. Він одного разу згадав ім’я своєї віцепрезидентки Камали Гарріс, яка, швидше за все, стане його наступницею в ролі кандидатки в президенти від Демократичної партії, назвавши її «досвідченим, сильним, здібним» політиком.

Це було четверте за три з половиною роки президентства Джо Байдена його звернення до країни з Овального кабінету. Два тижні тому в телеінтерв’ю він заявив, що відмовиться від номінації лише «за вказівкою Всевишнього», він наполягав, що вважає себе найсильнішим серед демократів суперником Дональда Трампа на президентських виборах.

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп сказав, що ледве розібрав, про що говорив Джо Байден, і назвав цей виступ «дуже поганим». Спікер Палати представників Майк Джонсон закликав президента Байдена піти у відставку: «Якщо він нездатний боротися за президентство, він нездатний служити на посаді президента». Речниця Джо Байдена назвала ці заяви «сміховинними».

ДЖЕРЕЛО