Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/u442528224/domains/hromadske.space/public_html/wp-content/mu-plugins/PluginOrganizerMU.class.php on line 27
Верховна Рада України ухвалила закон стосовно мобілізації засуджених – Громадське Місце Чернівці

#громадськемісце Верховна Рада України ухвалила закон стосовно мобілізації засуджених #чернівці #chernivtsi

Верховна Рада України ухвалила закон стосовно мобілізації засуджених

Українські парламентарі підтримали законопроєкт, який дозволяє мобілізувати засуджених осіб. «За» проголосували 279 народних обранців.

Про це повідомляє  народний депутат від партії «Голос» Ярослав Железняк.

За словами парламентаря, Верховна Рада врахувала попередження антикорупційного комітету. Право мобілізуватися з тюрми прибрали, зокрема, для депутатів і деяких топкорупціонерів, а також винних у тяжких злочинах, як-от вбивство чи зґвалтування.

Очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк пояснює, що законопроєкт дозволяє долучитись до Сил оборони певним категоріям ув’язнених, які бажають захищати свою країну. Кожного з них перевірятимуть на відповідність психічного стану та показників здоров’я. Йдеться про попередній медичний огляд у в’язниці, а далі — військово-лікарська комісія.

Ще одна умова: більш як три роки терміну перебування у в’язниці до закінчення визначеного покарання. Такі особи служитимуть в спеціальних підрозділах.

Згідно з законопроєктом, заборонено мобілізувати ув’язнених за:

  • злочини проти основ національної безпеки України;
  • умисне вбивство двох або більше осіб, або поєднане зі зґвалтуванням;
  • сексуальне насильство;
  • посягання на життя правоохоронців;
  • особливо тяжкі корупційні порушення;
  • судимість за «зґвалтування», «розбещення неповнолітніх», «терористичний акт» і «порушення ПДР» (152-156/1, 258-258/6, частина четверта статей 286/1 Кримінального кодексу), якщо вони не погашені або не зняті в установленому законом порядку.

Також не мобілізуватимуть тих, хто займав особливо відповідальне становище (міністри, депутати, їх заступники та помічники) незалежно від статті злочину.

Нагадаємо, з квітня в Україні набрав чинності закон про зменшення мобілізаційного віку до 25 років.

ДЖЕРЕЛО