#громадськемісце “Швидше вбивай всіх українців і приїжджай додому”. У Чернівцях показали документальний фільм “Мирні люди” #чернівці #chernivtsi

“Швидше вбивай всіх українців і приїжджай додому”

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Кадр із фільму “Мирні люди”. Надано компанією “Мун Мен”

У Чернівцях у межах кінофестивалю “Миколайчук Open” показали документальний фільм “Мирні люди”. Він складається із перехоплень розмов російських військових зі своїми родинами. Кінопоказ у Чернівцях відвідала режисерка Оксана Карпович та продюсерки фільму.

Про це повідомила кореспондентка Суспільного з кінопоказу.

Фільм більшою мірою складається зі статичних кадрів — зруйновані будинки, вибиті вікна у квартирах, цивільні, які продовжують жити у нових умовах. Так глядач може побачити, як змінилися міста і села України після повномасштабної війни. Ці кадри відзняли у 2022 році в Київській, Миколаївській та Донецькій областях.

Оксана Карпович (по центру) на презентації фільму в Чернівцях. Фото: Суспільне Чернівці

Відео слугують доповненням і фоном, коли звучать записи розмов бійців армії РФ, які воюють в Україні. Це телефонні розмови з рідними: сестрами, дружинами чи батьками. Найчастіше вони схвалюють дії росіян, не маючи співчуття до українців.

“Було багато росіян, молодих чоловіків, які пройшовши досвід війни, отримавши якісь поранення, почали проходити процес розвіяння їхніх ілюзій. Вони висловлюють сумніви, вони не розуміють більше доцільності цієї “спецоперації”. Але вони не висловлювали жодного співчуття українцям — людям, яких вони грабують і вбивають”, — розповідає режисерка Оксана Карпович.

Вона прослухала 31 годину записів цих розмов росіян, майже усі вони з відкритих джерел. Ці перехоплення раніше публікували в соцмережах СБУ та спецслужб. Це приблизно 940 унікальних розмов, серед яких режисерка обрала записи для фільму. Каже, що серед цих розмов вона почула лише від однієї жінки критичну позицію.

“Ми називали її “критична жінка” або “жінка, яка кричить”. Це була єдина росіянка з тих 940 розмов, які я прослухала, яка для мене мала тверезу позицію, свідому того, що відбувається. Я включила цю розмову в фільм, бо для мене її голос важливий, вона не просто розуміла безглуздість цього вторгнення, вона також у цій розмові висловлювала співчуття жертвам насилля — українцям. Це був діалог, який був найбільш болісним з усього цього масиву мови ненависті. Бо коли серед маси, сотні діалогів, чуєш голос тверезий — це надзвичайно ранить, бо серед такої кількості людей він лише один. Тому це дуже-дуже трагічно”.

Прем’єра фільму відбулась на Берлінському кінофестивалі. Там кінострічка отримала дві спеціальні відзнаки у конкурсній програмі Forum – від Amnesty Award та від Екуменічного журі. Також фільм показували й на інших європейських кінофестивалях. Стрічка є копродукцією України, Франції та Канади. Також фільм покажуть на телеканалі ARTE, який має європейську аудиторію приблизно з 200 мільйонів людей.

В український прокат фільм вийде 29 серпня.

[embedded content]

Що відомо про кінофестиваль Миколайчук OPEN:

  • “Миколайчук OPEN” вперше провели в Чернівцях у червні 2022 року. Тоді він був безкоштовним для глядачів.
  • У 2023 році кінофестиваль глядацького кіно “Миколайчук OPEN” отримав статус міжнародного.
  • У 2024 році на фестиваль приїхав голівудський актор та тричі номінант на “Оскар” Вігго Мортенсен. Його фільм “Мертві не завдають болю” показали на церемонії відкриття.

Читати ще

Читати ще Відкрив фестиваль й представив свій фільм: голлівудський актор Вігго Мортенсен на “Миколайчук Open” у Чернівцях

ДЖЕРЕЛО