Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/u442528224/domains/hromadske.space/public_html/wp-content/mu-plugins/PluginOrganizerMU.class.php on line 27
“Лондонський котел плющить”: голова Нацбанку відреагував на критику Гонтаревої – Громадське Місце Чернівці

#громадськемісце “Лондонський котел плющить”: голова Нацбанку відреагував на критику Гонтаревої #чернівці #chernivtsi

"Лондонський котел плющить": голова Нацбанку відреагував на критику Гонтаревої

Чинний голова Нацбанку, ексчернівчанин Андрій Пишний відповів на заяви ексголови НБУ Валерії Гонтаревої, яка розкритикувала монетарну й валютну політику Нацбанку під час війни. Зокрема, Гонтарева заявила, що через неправильну монетарну та валютну політику Нацбанку під час війни Міністерство фінансів України недоотримало 200 млрд грн.

Пишний відреагував в ефірі Радіо NV.

“Я абсолютно не сприймаю ту критику, яка була озвучена, і вважаю її неприйнятною для оцінки роботи Національного банку”, – заявив чинний голова НБУ.

“Колишня голова НБУ не може не пам’ятати, як в Національному банку ухвалюються рішення: колегіальність, обговорення, дискусія, ретельний аналіз усіх параметрів. Пошук оптимального балансу, ризику. Це те, що лежить в основі якості, яку генерує Національний банк…

Таке враження, що лондонський котел плющить і плавить не гірше, ніж закарпатський”, – додав Пишний.

Він також заявив, що, згідно з Конституцією та ЗУ про НБУ, задачами Нацбанку є забезпечення стабільності гривні, цінової й фінансової стабільності та підтримка економічного розвитку.

“Конституція України чітко визначила, що головна функція Нацбанку – це забезпечити стабільність національної валюти. Закон визначив, що наш перший мандат – це забезпечення цінової, фінансової та курсової стабільності. За умови виконання попередніх двох здійснюється підтримка економічного розвитку. Ця тріада є важливою для розуміння того, в рамках якої концепції повинні відбуватися процеси”.

Прийшовши в Нацбанк у 2022 році, я побачив 4 обміні курси: офіційний, картковий, міжбанківський та готівковий. І різниця між офіційним і готівковим складала більше 20%. Я побачив абсолютно нефункціональні трансмісійні канали. Це означає, що будь-яке монетарне рішення, яке ухвалює Національний банк, не досягає відповідної мети. Валютний канал не функціонує, процентний канал не функціонує, внутрішній борговий ринок лежить. Немає нічого”, – додав Пишний.

Голова НБУ також заявив, що такі заяви Гонтаревої завдають збитків Україні.

“Коли нам аплодує Світовий банк, МВФ на щорічних зборах каже про вмілу політику української влади, видатні заходи – мені дивно усвідомлювати той факт, що у когось з екскерівництва НБУ можуть бути чесні наміри насправді щодо цієї критики.

Не може колишній голова НБУ не усвідомлювати, якої шкоди завдає ця безпідставна тенденційна і небезпечна критика”, – резюмував Пишний.

Читайте новини МБ у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Сьогодні, 19:59

Коментарів 0 Переглядів 0

ДЖЕРЕЛО