Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/u442528224/domains/hromadske.space/public_html/wp-content/mu-plugins/PluginOrganizerMU.class.php on line 27
Пропонують “допомогу”: на які схеми онлайн-шахраїв натрапляли буковинці – опитування “МБ” – Громадське Місце Чернівці

#громадськемісце Пропонують “допомогу”: на які схеми онлайн-шахраїв натрапляли буковинці – опитування “МБ” #чернівці #chernivtsi

Пропонують "допомогу": на які схеми онлайн шахраїв натрапляли буковинці – опитування "МБ"

Шахраї вкрай винахідливі та щоразу вигадують правдоподібні схеми, як ошукати людей. Вони пропонують грошову допомогу, представляються банкірами, продавцями, покупцями тощо.

Кореспонденти “МБ” поцікавилися, чи стикалися буковинці зі спробами онлайн-шахрайства та що робили у таких випадках.

[embedded content]

Відомо, що за останній тиждень на Буковині аферисти ошукали людей на понад 700 тисяч гривень.

Соціальна допомога
Ця шахрайська схема досить відома: аферисти надсилають повідомлення про фінансову виплату від організацій з посиланням для заповнення анкети. Громадяни, переходячи за посиланням, вводять інформацію про свої банківські картки й у такий спосіб дають доступ шахраям до рахунків. Відтак аферисти привласнюють їхні гроші.

Саме так 39-річна чернівчанка, бажаючи отримати соціальну грошову допомогу, через один із месенджерів перейшла за надісланим посиланням. Після цього жінка покроково виконала усі дії, які їй пропонувалися та ввела свої банківські дані. У результаті з її рахунку було знято 2100 гривень.

Інтернет-шахраї
Одним із розповсюджених видів шахрайств є інтернет-покупки. Продавець виставляє низьку ціну, але просить обов’язково передоплату – повну або часткову. У таких випадках покупець, оплативши товар, його частину чи вартість доставки, досить часто залишається ні з чим.

У такий спосіб шахрай ошукав 36-річну жительку села Великий Кучурів. Під приводом купівлі автомобіля жінка через оголошення в інтернеті перерахувала невідомій особі майже 675 тисяч гривень. Після отримання коштів потенційний продавець на зв’язок не вийшов.

З рахунку 39-річної жительки села Брусниця невідома особа, використовуючи електронно-обчислювальну техніку, перерахувала 3700 гривень,

За такою ж схемою невідомий заволодів 15 тисячами гривень, які належали 46-річному жителю села Остриця.

А 30-річна жителька села Кліводин, маючи намір купити кросівки в інтернеті, вказала реквізити своєї банківської картки, з якої було знято 3700 гривень.

Псевдобанкіри
Дзвінок від псевдобанкіра – дієва шахрайська схема. Невідома особа дзвонить і представляється працівником банку. Шахрай повідомляє про спробу несанкціонованого втручання в банківські рахунки жертви, або ж під приводом перевипуску картки, у якої закінчився строк дії, виманює персональні дані. Псевдобанкір може запропонувати перейти за посиланням, після чого з карток зникають гроші, або жертва може сама виконати вказівки зловмисника, тим самим надавши йому доступ до свого рахунку.
До 40-річного буковинця із села Луковиця надійшло смс-повідомлення від псевдобанкірів про можливість застрахувати кошти на картці за допомогою онлайн-банкінгу. У результаті шахрайських схем у чоловіка з рахунку було знято 13 тисяч гривень.

За всіма фактами шахрайства тривають досудові розслідування.

Поліцейські закликають:
– не розголошуйте конфіденційну інформацію, яка стосується ваших банківських рахунків ні телефоном, ані на сумнівних сайтах (пін-код, CVV-код, а також цифрові паролі, що надходять на ваш телефон);
– не довіряйте незнайомцям;
– перевіряйте отриману інформацію;
– не перераховуйте кошти на невідомі рахунки;
– оплачуйте за товар і послуги після їх отримання;
– не переходьте за підозрілими посиланнями.

Читайте новини МБ у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Сьогодні, 15:38

Коментарів 0 Переглядів 48

ДЖЕРЕЛО