Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/u442528224/domains/hromadske.space/public_html/wp-content/mu-plugins/PluginOrganizerMU.class.php on line 27
«Цей хлопець – наша гордість!»: випускник із Буковини склав три предмети НМТ на 600 балів – Громадське Місце Чернівці

#громадськемісце «Цей хлопець – наша гордість!»: випускник із Буковини склав три предмети НМТ на 600 балів #чернівці #chernivtsi

«Цей хлопець – наша гордість!»: випускник із Буковини склав три предмети НМТ на 600 балів

Фото надав Давид Томнюк

17-річний випускник Путильського ліцею Давид Томнюк склав національний мультипредметний тест із трьох предметів (української мови, математики й історії України) на максимальну кількість балів і цьогоріч став єдиним учнем на Буковині із таким блискучим результатом.

Тепер перед юнаком відчинені двері найкращих вишів України.

Як досягнув таких успіхів і що планує робити далі, Давид розповів кореспондентці МБ, пише molbuk.ua

11 клас провів за підручниками

До четвертого класу я навіть не був відмінником, – зізнається хлопець. – Згодом збагнув, що мені легко дається математика. Це, звісно, давало певні переваги. Та все ж не можу сказати, що я особливо виділявся з-поміж інших учнів. Бувало, виконував письмові домашні завдання на перервах, а усні часом узагалі пропускав. Так, із п’ятого класу був відмінником, а торік на обласних олімпіадах з фізики та історії України посів третє місце. На районних здобував і перші місця. Та все ж не бачу в цьому нічого такого захмарного.

А от в 11 класі справді взявся за розум. Засів за підручники, не відволікався навіть на вихідних. Практично весь свій вільний час я вчився. Мав лише одну репетиторку – з української мови. Все інше опрацьовував самостійно.

За рік Давид надолужив згаяне за попередні роки навчання. Запевняє, що це реально.

Мені ж вдалося, отже, кожному це до снаги. Бо якщо математику я ще сяк-так знав, то правила з української мови – дуже слабенько. Фізику – тим більше: пам’ятав лише основні формули. Тож усе вчив з початку. Насправді ж, у фізиці немає нічого складного, просто розв’язуєш задачу за формулою. Те саме стосується алгебри та геометрії.

Треба твердо знати, чого і навіщо хочете

Спочатку не мав мети скласти НМТ на 200 балів, стверджує юнак.

Хотів хоча б на 180. Але почав тренуватися на пробних тестах і побачив, що здатен на більше. Захотів передусім самому собі довести, що я зможу це зробити, – каже юнак.

У майбутньому Давид мріє стати айтівцем. Вступати планує до одного із найпрестижніших столичних вишів. Варіант навчання за кордоном наразі відкинув.

Тим, хто мріє також досягнути гарних результатів на іспитах, юнак радить менше витрачати часу на ґаджети та розваги.

Будьте готовими до того, що доведеться по вісім годин посилено готуватися. Буде важко, траплятимуться незрозумілі теми. Будете хвилюватися, що нічого не встигаєте. Це нормально, – підбадьорює.

Основне – це наполеглива праця

У Давида ще є молодші сестричка й брат. Вони теж стараються гарно вчитися, рівняються на нього як на старшого.

На фото: Давид із сестричкою

Мати Любов Томнюк запевняє: дітей до навчання не змушує, а лише зацікавлює, пояснює, наскільки важливо мати гарні знання, і допомагає розвивати здібності.

Якогось рецепта, як виростити розумну дитину, немає, – усміхається. – Зрозуміло, є якісь генетичні задатки. Та основне – наполеглива праця. Бо не завжди діти мають охоту до навчання. Особливо в теперішній час, коли є спокуса різних ґаджетів.

У початковій школі Любов Михайлівна лише спостерігала за тим, що синові до вподоби, які предмети краще вдаються.

Згодом стало очевидно і вчителям, і мені, що в Давида – математичний склад розуму. Почали ці здібності розвивати. Адже Бог дав їх не просто так. Бували періоди, зокрема, у перехідному віці, коли синові не надто хотілося вчитися, він не розумів, навіщо йому бути відмінником. Але ми багато розмовляли, наголошували на перспективах, які дають гарні знання. Адже розумні люди – у пошані, у кваліфікованих спеціалістах завжди є потреба. Тож задатки – це добре, але їх треба розвивати, – каже співрозмовниця.

Хоча біля хати домашньої роботи завжди вистачає, та Любов Михайлівна ніколи не змушувала дітей до важкої фізичної праці.

Звісно, вони вміють робити все, що треба, і постійно допомагають. Але я їм кажу: Ваше основне завдання – навчатися. Бо це – майбутнє дітей. Цей час їм дуже важливий для розвитку. Якщо вони його втратять, потім буде складно наздогнати.

Мати підтримувала сина завжди й вірила в нього. Це спрацювало магічно.

Спершу Давид був переконаний, що 200 балів – це нереально. Я ж упевнено заявила йому: Якщо хоча б одна людина склала із таким результатом, значить, реально! Тож маєш усі шанси. Усе залежить від тебе, твоєї праці. Це вплинуло на сина, у нього з’явився азарт. Він молодець, я ним пишаюся, – каже пані Любов.

Шкода відпускати такого чудового учня

Давид Томнюк – перший учень Путильського ліцею із такими блискучими результатами.

Справжні талант і працелюбність винагороджені! Така знаменна подія відбулася вперше в історії Путильщини: ще жоден випускник не складав ЗНО або НМТ на 200 балів з трьох предметів. Захоплюємось! Вітаємо! Пишаємось! Надихаємося! – написала у соцмережах директорка закладу Світлана Дячук.

У розмові з МБ вона зізналася, що не могла стримати сліз радості, почувши таку звістку.

Розплакалася від щастя, що маємо такого гарного випускника. Пишаємося ним, це дуже приємно. Аж шкода його відпускати, – каже Світлана Михайлівна.

Такий результат – точно не випадковість, стверджує директорка. Хлопчик дуже сумлінний, спокійний, гарно вчився. Постійно брав участь в олімпіадах. Ніколи не вдавався до допомоги ґаджетів на контрольних, самостійних. Багато працював, відповідально готувався до кожного уроку, займався самоосвітою. Якщо щось не розумів, підходив до вчителя і просив пояснити ще раз.

У нашому ліцеї є традиція в старших класах обирати королеву знань і магістра наук. Наш педагогічний колектив без вагань обрав магістром Давида. І його неймовірний результат укотре підтверджує, що ми не помилилися. Він – наша гордість! – радіє Світлана Дячук.

Як повідомили в обласному центрі якості освіти, цьогоріч на Буковині Давид Томнюк єдиний склав НМТ із трьох предметів на 600 балів. Ще шість учасників набрали по 400 балів, тобто склали НМТ із двох предметів на 200 балів.

В області поки що 51 учень склав НМТ з одного предмету на 200 балів. Ці цифри попередні, оскільки тестування ще триває.

Згодом стало відомо, що ще двоє випускників набрали по 200 балів із математики та англійської.

Читайте новини МБ у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Сьогодні, 19:59

Коментарів 0 Переглядів 338

ДЖЕРЕЛО