Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/u442528224/domains/hromadske.space/public_html/wp-content/mu-plugins/PluginOrganizerMU.class.php on line 27
Ця “диво-настоянка” – справжній антистрес. Вона допоможе заснути та заспокоїтися – Громадське Місце Чернівці

#громадськемісце Ця “диво-настоянка” – справжній антистрес. Вона допоможе заснути та заспокоїтися #чернівці #chernivtsi

Настоянка лаванди — домашній засіб, який використовується для лікування різних захворювань. Це джерело антиоксидантів, які захищають клітини та тканини від окисного стресу та зменшують запалення в організмі. Фітотерапевти рекомендують вживати цю лікувальну суміш при паразитарному ураженні травної системи й навіть при підвищеному артеріальному тиску.

Як зробити настоянку з лаванди, розповідає Strona Zdrowia.

Лаванда — цілюща рослина

Лаванда (Lavandula) – популярна рослина, яка культивується переважно для промислових цілей. Найціннішою рослинною сировиною є її пурпурно-ароматні квітки.

Лаванда має широкий спектр застосування, оскільки її використовують для виробництва натуральної косметики, а також ароматерапевтичних масел або як наповнювач подушок-антистрес. Також з квітів цієї рослини можна приготувати лікувальну настоянку, оздоровчий настій і лимонад.

Приготування лавандової настоянки просте і вимагає всього 6 інгредієнтів, великої банки, марлі або сита і скляних пляшок.

Цілющі властивості настоянки лаванди

Квіти лаванди є чудовим джерелом антиоксидантів, які захищають організм від шкідливого впливу вільних радикалів кисню, зменшують запалення в організмі та уповільнюють процес старіння клітин.

Настоянка лаванди містить дубильні речовини, тобто речовини, які звужують кровоносні судини. З цієї причини цю суміш використовують при харчових отруєннях з діареєю.

Цей лікувальний напій також є джерелом унікальної ефірної олії, яка має протизапальні та антисептичні властивості, але, перш за все, заспокійливу. Фахівці з натуральної медицини припускають, що квіти лаванди також мають сечогінну дію, завдяки чому вони підтримують боротьбу з гіпертонією, набряками та целюлітом.

Завдяки своїм оздоровчим властивостям, настоянку квіток лаванди рекомендують вживати при різних захворюваннях і недугах, в тому числі:

хронічний стрес,
проблеми із засипанням,
підвищений артеріальний тиск,
застуда та грип,
мігрень,
дисменорея,
харчове отруєння,
діарея,
паразитарне ураження травної системи.

Фітотерапевти та знавці природної медицини наголошують, що настоянка лаванди є лікувальною сумішшю і не можна перевищувати рекомендовану дозу, яка становить максимум 45 мл на добу.

Однак через вміст цукру та алкоголю людям з діабетом 2 типу, перед діабетом, резистентністю до інсуліну або подагрою не слід перевищувати 15 мл на день.

Протипоказання до вживання настоянки з лаванди

На жаль, попри корисні властивості настоянки, не всі можуть її безпечно використовувати. Через високий вміст алкоголю його не можна вживати вагітним і годуючим жінкам, а також дітям і підліткам до 18 років.

Крім того, протипоказаннями до його споживання є:

алергія на лаванду,
ентерит,
виразки й ерозії шлунка,
алергія або непереносимість алкоголю,
приймання ліків, що реагують з алкоголем.

Перед вживанням настоянки лаванди найкраще проконсультуватися з фахівцем, а при появі побічних ефектів після її вживання слід негайно звернутися до лікаря.

Інгредієнти для настоянки лаванди:

10 столових ложок свіжої або сушеної лаванди,
500 мл горілки 40-відсоткової,
500 мл спирту,
150 мл води,
100 г цукру,
сік двох лимонів.

Як сушити лаванду?

ЇЇ потрібно зібрати разом зі стеблами й підвісити на 10 днів в провітрюваному і сухому приміщенні, але без доступу сонячних променів. Щоб зібрати квіти, загорніть висушену лаванду в папір або газету та обережно покатайте її по плоскій поверхні.

Як приготувати настоянку лаванди?

Настоянку готують із сухих або свіжих квіток лаванди. У випадку з живими квітами спочатку розкладіть їх на тканині, щоб позбутися від комах.

Квіти помістіть в попередньо простерилізовану банку, залийте спиртом і залиште в темному місці на 7 днів, щодня не забуваючи струшувати банку.

Процідіть отриману суміш через сито або марлю. Перелийте спиртовий розчин назад у банку.

Приготуйте цукровий сироп — закип’ятіть цукор і воду і перемішайте до отримання злегка густої консистенції.

У спиртовий розчин влийте сироп, додайте лимонний сік і ретельно перемішайте.

Розлийте по пляшках і залиште в темному місці на 3-4 місяці.

Після закінчення цього часу лікувальна настоянка готова до вживання.

Читайте новини МБ у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Сьогодні, 00:30

Коментарів 0 Переглядів 152

ДЖЕРЕЛО