Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/u442528224/domains/hromadske.space/public_html/wp-content/mu-plugins/PluginOrganizerMU.class.php on line 27
Україна посилить контроль за виробництвом та обігом дієтичних добавок – Громадське Місце Чернівці

#громадськемісце Україна посилить контроль за виробництвом та обігом дієтичних добавок #чернівці #chernivtsi

Україна посилить контроль за виробництвом та обігом дієтичних добавок

Кабінет міністрів розглянув законопроєкт, який після ухвалення Верховною Радою усуне прогалини в законодавстві щодо контролю за виробництвом і обігом харчових доповнювачів (дієтичних добавок).

Як за підсумками засідання уряду повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, це одна з вимог інтеграції українського законодавства до законодавства Європейського Союзу, пише Укрінформ.

“Біологічно активні добавки — це не чудодійні ліки проти усіх хвороб. Їх призначення є допоміжним. Відповідно, є значні відмінності регулювання їх обігу від обігу лікарських засобів. Однак наразі є непоодинокі випадки, коли під виглядом БАДів реєструються лікарські засоби. Це вводить в оману споживача та несе ризики для здоровʼя людей. Тому маємо усунути наявні законодавчі прогалини, аби реєстрація та обіг і лікарських засобів, які проходять клінічні випробування й мають доведену ефективність, і біологічно активних добавок, які такої підтвердженої ефективності не мають, був чітко врегульований”, – сказав міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

Як зазначають в МОЗ, попри те, що законодавство регулює обіг харчових доповнювачів на ринку України, система державного контролю потребує вдосконалення.

“Через наявні прогалини недобросовісні суб’єкти господарювання припускаються зловживань, зокрема не здійснюють реєстрацію лікарських засобів та реалізовують їх під виглядом харчових доповнювачів (дієтичних добавок)”, – зазначили у міністерстві.

Серед порушень, що становлять загрозу для здоров’я, можуть бути: наявність в харчових доповнювачах активних фармацевтичних інгредієнтів, у тому числі рецептурних, які можна використовувати виключно для виготовлення лікарських засобів; відсутність у складі харчового доповнювача заявлених поживних речовин (білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин) або інших речовин з поживним або фізіологічним ефектом.

Також серед порушень — невідповідність маркування харчових доповнювачів встановленим вимогам, зокрема зазначення, що вони мають лікувальний ефект.

Проєкт закону визначає чіткі механізми введення в обіг харчових доповнювачів, а також вимог до речовин, що можуть використовуватися для їхнього виробництва: вітамінів, мінеральних речовин та інших речовин з поживним або фізіологічним ефектом. Він також дозволяє МОЗ затвердити перелік таких речовин і максимально допустимі дози, дозволені до застосування у харчових доповнювачах. Також документ посилює відповідальність за виробництво та реалізацію харчових доповнювачів, що не відповідають вимогам законодавства.

Крім того, встановлюється процедура надання повідомлень про введення в обіг харчових доповнювачів, ведення переліку таких повідомлень і розміщення їх на офіційному вебсайті Держпродспоживслужби.

Як повідомлялося, “харчові доповнювачі” (оновлена відповідно до вимог директив Євросоюзу назва “дієтичних добавок”) споживають додатково до звичайного раціону, окремо або в комбінації з іншими продуктами. Вони реалізуються у формі капсул, пастилок, пігулок та саше, ампул з рідинами, пляшок для крапельного дозування тощо.

Читайте новини МБ у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Сьогодні, 10:20

Коментарів 0 Переглядів 110

ДЖЕРЕЛО