Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/u442528224/domains/hromadske.space/public_html/wp-content/mu-plugins/PluginOrganizerMU.class.php on line 27
Уживаний одяг подорожчає. В Україні, ймовірно, введуть податок на ввезення секонгенду – Громадське Місце Чернівці

#громадськемісце Уживаний одяг подорожчає. В Україні, ймовірно, введуть податок на ввезення секонгенду #чернівці #chernivtsi

Уживаний одяг подорожчає

В Україні можуть змусити платити більші податки та митні збори постачальників, які займаються ввезенням вживаних речей. Це призведе або до значного подорожчання такого товару, або до припинення постачання вживаних речей. Ймовірно, що дешевого одягу в Україні більше не буде.

На такий сценарій натякнув у соцмережі голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев, пише molbuk.ua

Гетманцев відомий своїм бажанням постійно збільшувати фіскальний тиск. На його думку, секондгенд – це великий простір для приховування податків і відвертого грабунку держави.

Голова податкового комітету перелічив способи зловживань, до яких вдаються постачальники й продавці вживаного одягу. Один із них – викуп речей на вагу та його перепродаж на онлайн-майданчиках і не тільки.

Так ТОВ Е-А завезло у квітні сумки за ціною, що в 11,3 раза менша за митну вартість, а одяг – у 4,2 раза. Зайве уточнювати, що податкове навантаження компанії складає 0%, – каже Дмитро Гетманцев.

Ще однією схемою є ввезення дорогих, брендових речей під виглядом секондгенду. Відповідно, податків ніхто не платить, натомість продає товари за цінами, нижчими від ринкових.

Речі купуватиму, але менше

Мешканці Чернівців діляться, що в секондгенді можна справді знайти брендові речі за досить доступною ціною. Дехто висловлює обурення щодо ймовірного підвищення цін, а дехто це підтримує.

Я купую досить часто речі в магазинах секондгенду, оскільки там можна знайти одяг за доступною ціною. Наприклад, светр від Zara (ред. – міжнародна компанія модного одягу), який коштує дві тисячі гривень, можу купити за двісті гривень. Хоч я розумію, що треба сплачувати податки, особливо під час війни, але мені як студентці це дуже вдарить по фінансах. Якщо ціни зростуть, то все одно буду купувати такі речі, але в меншій кількості, – ділиться чернівчанка Світлана.

Зараз я менше купую речі у секондгенді, проте раніше дуже часто відвідувала такі крамниці. Помітила, що якість речей погіршилася, тому зараз більше купую речі в місцевих магазинах. Що ж до можливого ведення податків для постачальників вживаних речей, то я підтримую це. Держава має посилити контроль за імпортом вживаних речей. Я готова платити більше за ці речі, але якщо буде за ними контроль. Якщо зникне можливість купувати вживані речі, то не бачу в цьому проблеми, буду шукати речі в інтернет-магазинах.

Або зростуть ціни, або закриють магазини

Самі ж продавці кажуть, що нові податкові та митні вимоги стануть для них великим викликом. Вони побоюються, що підвищення цін на секондгенд призведе до зниження попиту, і багато людей просто не зможе дозволити собі купувати ці речі.

Ми розуміємо потребу сплати податків і підтримки економіки країни під час війни. Проте підвищення цін на секондгенд негативно вплине на наш бізнес. Якщо ціни зростуть, частина наших покупців просто не зможе дозволити собі купувати у нас речі. Також якщо податки будуть надто високими, ми будемо змушені або підвищити ціни до рівня нових речей, або скоротити кількість товарів. У будь-якому випадку це призведе до втрати клієнтів і, можливо, до закриття магазинів, – розповідає власник одного з магазинів секондгенду Олександр.

Читайте новини МБ у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Сьогодні, 12:00

Коментарів 0 Переглядів 100

ДЖЕРЕЛО