Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/u442528224/domains/hromadske.space/public_html/wp-content/mu-plugins/PluginOrganizerMU.class.php on line 27
Пітчинг коротких метрів та продовження національного конкурсу: Миколайчук OPEN. День 7 – Громадське Місце Чернівці

#громадськемісце Пітчинг коротких метрів та продовження національного конкурсу: Миколайчук OPEN. День 7 #чернівці #chernivtsi

Пітчинг коротких метрів та продовження національного конкурсу: Миколайчук Open

Один з найнасиченіших днів фестивалю глядацького кіно підготував для глядачів покази українських коротких метрів про війну, дискусії та лекції від провідних продюсерів України та фінальний пітчинг від AMO Pictures. Детальніше про сьомий день — у репортажі «Шпальти».

Пітчинг коротких метрів та продовження національного конкурсу: Миколайчук OPEN. День 7

Тиждень кінофестивалю Миколайчук OPEN позаду, а до фіналу залишається всього два дні. Так, сьомий день кінофестивалю почався з пітчингу короткометражних фільмів, який фестиваль організував спільно з продюсерською компанією AMO Pictures.

Усього до фінальної стадії пітчингу потрапило 8 потенційних фільмів. Член журі пітчингу Ігор Висневський розповідає, що відбирали претендентів з понад 70 заявок.

«Майже всі історії, які нам презентували на пітчингу сьогодні, хочеться побачити на українських кінофестивалях. Тому маю надію, що фільми, які не знайшли фінансування у нас, знайдуть його найближчим часом і будуть реалізовані», — каже Ігор Висневський.

Пітчинг коротких метрів та продовження національного конкурсу: Миколайчук OPEN. День 7

Перемогла на пітчингу заявка фільму «Серпанок» режисера Юрія Катинського. Команда проєкту отримає від AMO Pictures 2000$ на виробництво стрічки.

«Побачимося наступного року на цьому ж місці», — жартує одна з продюсерок Катерина Граднова-Савицька.

Одною з умов є те, що українська прем’єра переможця пітчингу зобов’язана відбутися наступного року, на четвертому Миколайчук OPEN. 

Пітчинг коротких метрів та продовження національного конкурсу: Миколайчук OPEN. День 7

Як продати свою ідею на фестивалях та стрімінгах

Тему пітчингів та продюсування продовжили та обговорили у рамках індустрійної секції. Під приглушеним світлом малої зали «Чернівців», відвідувачі слухали лекцію про усі деталі підготовки для захисту власних проєктів перед грантодавцями та на різноманітних пітчингах.

Після цього відвідувачі змогли дізнатися і про кейс продюсування фільму «Як там Катя?» Крістіни Тинькевич. Режисерка розповіла про те, як формувалася ідея фільму, де шукали фінансування та як проходили пітчинги. 

Також до індустрійної секції долучився міжнародний сейлз-агент Воутер Янсен, який розповів про особливості промотування короткометражних фільмів на закордонних кінофестивалях. Він пояснив, що саме шукають організатори, як можна продовжити життя короткого метра та долучитись до найвідоміших кіноподій світу.

Пітчинг коротких метрів та продовження національного конкурсу: Миколайчук OPEN. День 7

«Я б рекомендував не подавати короткий метр, що довше 30 хвилин. Якщо фільм можна скоротити — робіть це. Адже щоб 30-хвилинний фільм відібрали, він має бути краще трьох 10-хвилинних разом узятих», — переконаний сейлз-агент.

Опісля відвідувачі фестивалю могли взяти участь в інтерактивній лекції, яке організував стрімінг «Київстар ТБ». Керівниця відділу контенту платформи Марина Каплун поділилася основними вподобаннями українців, статистикою переглядів та маркетинговими аспектами, які дозволяють фільмам залишатися популярними серед глядачів.

«Українці хочуть дивитися контент про українців. За останні два роки у нас на 10% збільшилася зацікавленість користувачів у фільмах та серіалах, які вироблені в Україні», — розповідає Марина Каплун. 

Пітчинг коротких метрів та продовження національного конкурсу: Миколайчук OPEN. День 7

Шість коротких метрів про війну

Також на Миколайчук OPEN продовжився національний короткометражний конкурс. Сьогоднішні стрічки об’єднали у блоці під назвою «Війна триває». Зокрема, глядачам у Центрі Миколайчука показали 6 коротких метрів:

— драму «Кімнати, які ми ділимо» режисерки Надії Хатимлянської;

— трилер «Металевий присмак» Івана Крупенікова;

— психологічну драму «Мета» режисера Дімітрі Насенніка;

«Осіннє глісандо» Богдана Железняка; 

«Оаза» режисера Марко Подоляна;

— експериментальний анімаційний фільм «Хай буде тьма!» Артема Шарапка. 

Окрім цього, у сьомий день відбулась і позаконкурсна секція коротких метрів, які розповідають про маленькі та великі дива, які рятують у найтемніші часи. 

Пітчинг коротких метрів та продовження національного конкурсу: Миколайчук OPEN. День 7

Фантастична «Божественність» та підліткова «Назавжди-назавжди»  

Також у сьомий день фестивалю відбувся показ стрічки «Божественність» режисера Едді Альказара. Фільм представлений у секції фантастики «Під сузір’ям Близнюків» та розповідає про вченого Стерлінга Пірса, що шукає спосіб досягнути безсмертя, але після винайдення революційної сироватки, син дослідника отримує контроль над її виробництвом, що занурює світ у нові проблеми.

Закрила ж фестивальну п’ятницю українська стрічка Анни Бурячкової «Назавжди-назавжди». Підліткова драма створена у співпродукції з Нідерландами та цьогоріч претендує на перемогу у міжнародному повнометражному конкурсі. 

Завтра ж на фестивалі зафіналиться національний конкурс короткого метру, відбудуться останні заходи у рамках індустрійної секції та покажуть останні фільми міжнародного повнометражного конкурсу.

фото Ігоря Константинюка

ДЖЕРЕЛО