Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/u442528224/domains/hromadske.space/public_html/wp-content/mu-plugins/PluginOrganizerMU.class.php on line 27
У служюи ФСБ, що відповідала за Україну змінився керівник – ЗМІ – Громадське Місце Чернівці

#громадськемісце У служюи ФСБ, що відповідала за Україну змінився керівник – ЗМІ #чернівці #chernivtsi

У служюи ФСБ, що відповідала за Україну змінився керівник – ЗМІ

У 5-ї служби ФСБ, яка напередодні повномасштабного вторгнення відповідала за збір інформації про Україну, змінився керівник.

Два джерела «Важливих історій» — колишній співробітник російських спецслужб, а також знайомий Сергія Бесіди — розповіли, що начальником п’ятої служби ФСБ став Олексій Комков, який раніше працював заступником керівника служби контррозвідки.

П’ята служба спеціалізується на зборі інформації всередині Росії та в країнах колишнього Радянського Союзу. Ухвалюючи рішення про повномасштабне вторгнення в Україну, Путін багато в чому покладався на відомості, надані саме цим підрозділом ФСБ.

Як з’ясувалося невдовзі після початку вторгнення, інформація п’ятої служби багато в чому не відповідала дійсності. Влада Росії була впевнена, що російська армія не зустріне на своєму шляху серйозного опору: «Ви ж бачили ці кадри зі спаленими автозаками? Вони реально думали, що все швидко візьмуть і потім натовп будуть дубинками розганяти», — розповідав «Важливим історіям» 2022 року офіцер одного з російських спецпідрозділів.

На початку російського вторгнення багато ЗМІ навіть повідомляли, що Бесіда та його колеги були заарештовані за те, що їхня інформація про Україну не відповідала дійсності. Однак джерела “Важливих історій” це не підтверджували.

За словами співрозмовників, Бесіда став радником директора ФСБ Олександра Бортнікова. Формальним приводом для відставки Бесіди стало досягнення 70-річчя — граничного терміну служби. Однак це кадрове рішення пояснюється не лише формальними причинами: усередині ФСБ триває жорстока боротьба між різними владними угрупованнями за одразу кілька звільнених цього року високопосадовців, включаючи крісло самого Бортнікова.

Директору ФСБ цього року виповниться 73 роки (на нього не поширюються вікові обмеження через високе звання генерала армії), і він давно «проситься на спокій за станом здоров’я», кажуть джерела «Важливих історій». Одним із кандидатів на його місце називають Сергія Корольова, першого заступника директора ФСБ. «Важливі історії» розповідали про численні зв’язки Корольова з лідерами російського злочинного світу, включаючи «кілера № 1» Росії Аслана Гагієва.

Олексій Комков, призначений керівником п’ятої служби, вважається протеже Корольова.

ДЖЕРЕЛО