#громадськемісце Військовій поліції дозволять вибивати двері у порушників військового законодавства? #чернівці #chernivtsi

Конституція передбачає недоторканість житла, але у виключних випадках правоохоронні органи мають право порушити це, кажуть у Раді В Раді підтримали в першому читанні законопроєкт про військову поліцію. Ситуацію прокоментував заступник голови парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності, голова робочої групи, яка займається військовою юстицією, Максим Павлюк, передає ТСН.

“Сьогодні було прийнято два законопроєкти, які стосуються військової поліції. Перший стосується військової поліції, другий – сателітний, стосується змін, які вносяться в кримінальний та процесуальний кодекси, в кодекс про адміністративні правопорушення”, – розповідає Максим Павлюк.

Стосовно проникнення до житла військовими поліцейськими в разі крайньої необхідності в законопроєкті зазначається, що такими випадками є, наприклад, загроза здоров’ю та життя, під час переслідування порушників законодавства.

Своєю чергою, Максим Павлюк каже, що зараз це питання є дискусійним.

“Це питання є надзвичайно дискусійним. Конституція передбачає недоторканість житла, але у виключних випадках правоохоронні органи мають право порушити це”, – каже Павлюк.

Та додає:

“Для мене надзвичайно болючим буде виключення цієї норми в другому читанні. Якщо дійсно будуть такі поправки. Наприклад, в одній квартирі можуть жити двоє військовослужбовців або перебувати одночасно, а в цей час буде вчинятись якесь кримінальне правопорушення з застосуванням зброї. Якщо військова поліція буде поруч, але не зможе зупинити правопорушення. Виключення цієї норми буде спричиняти тільки негативні наслідки. Якщо норма залишиться, а військова поліція втрутиться в чиєсь житло безпідставно, це буде злочином. За це військові поліцейські будуть нести кримінальну відповідальність. Особисто я не буду подавати правку по цьому пункту, але розумію, що є настрій у колег і в суспільстві виключити цю норму. Для мене набагато важливіший законопроєкт в цілому, навіть без цієї норми. Важливе наведення ладу в ТЦК, в інших формуваннях для захисту прав військовослужбовців перед недобросовісними керівниками”.

ДЖЕРЕЛО