#громадськемісце Збільшить кількість енергії: У Чернівцях встановлюватимуть нові когенераційні установки #чернівці #chernivtsi

Збільшить кількість енергії: У Чернівцях встановлюватимуть нові когенераційні установки

Когенераційні установки зможуть забезпечити не тільки електричну, але й теплову енергію. Чернівці вже мають 2 такі обладнання подаровані донорами, ще 4 планують встановити на об’єктах міста.

У Чернівцях встановлюватимуть нові когенераційні установки

Фото з фейсбуку Василя Зазуляка

У Чернівцях планують встановити нові когенераційні установки, які забезпечуватимуть тепло- і електроенергію.  На даний момент вже є 2 такі установки. Наразі їх готують до роботи. 

Когенераційні установки – це обладнання розподіленої генерації. Як пояснює заступник міського голови Василь Зазуляк, це свого роду міні-ТЕЦ, які завдяки спалюванню газу виробляють електроенергію (е/е) та тепло.

За його словами, в рамках підписаного меморандуму інвестор, до початку опалювального періоду може встановити установки на деяких об’єктах критичної інфраструктури. Інвестором є українська паливна компанія мереж заправок “UPG”.

«Ми сподіваємося, що до початку опалювального періоду будемо забезпечені власною електроенергією і матимемо змогу забезпечити значну частину мешканців послугами центрального теплопостачання», – каже Зазуляк.

Як стверджує заступник міського голови, споживання на об’єктах критичної інфраструктури набагато більше, ніж можуть дати дві установки, які вже є в області, бо в Чернівцях чотири великі котельні, а також енерговитратні об’єкти на водоканалі.

«Ми надалі звертаємося до всіх партнерів та донорів для того, щоб забезпечити якомога більше власної генерації, комунальної та критичної інфраструктури. Також, щоб когенераційні установки могли працювати в режимі енергетичного острова або острівця», – розповідає заступник. 

Пан Зазуляк зазначає, що зараз є проблеми з тим, що на ринку не так багато когенераційних установок. Значна їхня частина вже є в Україні. Водночас їхнє виготовлення – процес нешвидкий та дороговартісний.

Чернівецька Рада працювала з потенційними інвесторами. Є постанова Кабміну про спрощення підключення когенераційних установок. 

«Наше завдання – виділити кошти і підключити установки. Ми отримаємо 100% електро- та теплової енергії», – стверджує заступник.

Так в меморандумі йде мова про розміщення установки від 1 МВт. Фахівці інвестора спільно з фахівцями Газмереж й Обленерго, оцінять можливості установки. Тобто, якої саме потужності зможуть розмістити. Їх повинно бути 4. Встановлять за кошти і фінансування інвестора. 

Заступник міського голови каже, що комунальні установки Чернівців, які забезпечують критичну інфраструктуру, під’єднуватимуть до газу, який спалюється, виробляючи таким чином електроенергію. Надлишок йтиме в загальну мережу. 

Наостанок пан Зазуляк акцентує, що інвестори згідно з меморандумом, будуть надавати електроенергію з дисконту. Чернівці отримуватимуть її заплативши менше, ніж за власну. Також інвестор не гарантує забезпечення електроенергії. Але в умовах блекауту, установка в співпраці з обленерго, може працювати як енергетичний острів.

У Чернівцях встановлюватимуть нові когенераційні установки

Фото Марії Титор

ДЖЕРЕЛО