Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/u442528224/domains/hromadske.space/public_html/wp-content/mu-plugins/PluginOrganizerMU.class.php on line 27
Чи можлива деокупація Луганщини і як це бачать місцеві жителі – подкаст – Громадське Місце Чернівці

#громадськемісце Чи можлива деокупація Луганщини і як це бачать місцеві жителі – подкаст #чернівці #chernivtsi

Чи можлива деокупація Луганщини і як це бачать місцеві жителі подкаст

Ми розпочали цикл подкастів, який називається “Східна грань”, де розповідаємо про відбудову та відновлення життя на Донеччині та Луганщині. У цьому випуску ми запросили поговорити про Луганську область військову третьої штурмової бригади Анастасію Дудник та редактора видання “Трибун” Олексія Артюха.

У цьому подкасті ви почуєте думки про те, чи потрібно зараз обговорювати майбутню відбудову регіону вже зараз, про перспективи деокупації Луганщини, відновлення області та дізнаєтесь, як живуть люди в окупації.

Слухайте про це у нашому новому подкасті “Східна грань”

[embedded content]

Окрім цього просимо вас взяти участь у анонімному опитуванні та відповісти на два коротких анонімних питання за посиланням нижче.

Частина Луганщини знаходиться під окупацією рф 10 років, протягом двох років повномасштабної війни область майже повністю окупували. Загарбники навіть провели псевдореферендум восени 2022 року, де росія визнала Луганську область частиною своєї країни. Незаконне голосування проводилось ще і на території Донецької, Запорізької, Херсонської областей. Однак попри те, що ці території тимчасово окуповані, у суспільстві підіймають тему відбудови. 

Анастасія Дудник – військовослужбовиця з Рубіжного, що на Луганщині. Раніше дівчина нам розповіла у інтервʼю про свою службу у третій штурмовій бригаді ЗСУ, сексизм у армії, як її вибір служити сприйняли батьки, які живуть в окупації та інше. 

Цього ж разу поговорили з військовою щодо відбудови. За її словами, ми маємо створювати чіткий план та стратегію по роботі з людьми, відбудови самих територій, та як це буде відбуватись. За словами військової, цей момент може прийти досить неочікувано, як, наприклад, з Херсоном, коли суспільство та держава виявились не готовим, аби швидко забезпечити нормальне життя людей та відновити комунікації. 

“Навіть зараз у багатьох місцях Донецької області, які були окуповані (прим. на початку повномасштабного вторгнення) і вже рік як перебувають під контролем України, досі не відбувається робота з відновлення якихось стандартних речей, як водопостачання чи інтернет. Тому так, вважаю, що треба вже зараз про це говорити, займатись і мати чіткий план дій на майбутнє”

Олексій Артюх – редактор видання про Донеччину та Луганщину “Трибун” теж поділився думками щодо того, чи потрібно зараз починати говорити про відбудову регіону, в той час, коли Луганська область повністю окупована.

“На мою думку, ми повинні думати вже стратегічно на потім через те, що після деокупації територій буде дуже багато роботи, і ми повинні мати хоч якесь уявлення про те, як працювати з цими територіями”

На Луганщині залишаються проукраїнські жителі, на тимчасово окупованих територіях розгортають різні рухи, наприклад, “Жовта стрічка” або підпілля чи партизанщина. Однак настрої серед населення там бувають і проросійські. І хтось погоджується на російські паспорти.

“Варто зазначити, що ці люди отримують російські паспорти не тому, що вважають себе громадянами росії. А тому, що без російського паспорту там дуже важко вижити, неможливо навіть переміщатись між містами. Щоб провідати своїх родичів у сусідньому селі чи місті треба проїхати 15 блокпостів на 30 кілометрів, і на кожному з них тебе перевіряють, питають: “чому досі не отримав паспорт?” – розповідає військова Анастасія

Олексій Артюх розповів нам у подкасті, як працює пропагандистська машина на окупованій Луганщині та як там зараз живуть люди, адже редакція “Трибун” володіє цією інформацією. Олексій розповів, що ситуація на тимчасово окупованих територіях Луганщини важка, у деяких містах через інтенсивні бойові дії зруйнована інфраструктура, немає звʼязку і активно працюють російські пропагандисти. 

Про це детально ви можете послухати у нашому новому подкасті циклу “Східна грань”:

[embedded content]