#громадськемісце Куди поїхати у Чернівецькій області на вихідні: ТОП найкрасивіших місць відпочинку #чернівці #chernivtsi

Куди поїхати у Чернівецькій області на вихідні: ТОП найкрасивіших місць відпочинку

Сайт 0372.ua дізнавався про те, як у Чернівецькій області складають туристичні маршрути, і чому не до всіх цікавих місць можна дістатися цього року. Про це ми поговорили з Михайлом Хмелевським, начальником Управління інвестиційної політики та туризму Чернівецької обласної адміністрації.

У 2023 році сайт 0372.ua започаткував рубрику “Куди поїхати на Буковині у вихідні”. У ній ми розповідаємо про природні памʼятки та цікаві місця у Чернівецькій області, які варто відвідати. Також на власному досвіді розказуємо, як дістатися до того чи іншого місця.

Але є багато пам’яток у Чернівецькій області, до яких важко чи неможливо дістатися. То чому ж так сталося? Що робити туристам без власної автівки? І чому цього року значна частина пам’яток буде закрита для відвідувань? Про це сайт 0372.ua поспілкувався з Михайлом Хмелевським, начальником Управління інвестиційної політики та туризму Чернівецької обласної адміністрації.

Все цікаве та найважливіше читайте у нашому Telegram

Як розробляють нові туристичні маршрути, як їх відкривають?

Багато турфірм Чернівецької області роблять поїздки не на Буковині, а у відомі місця – Яремче, Буковель, Закарпаття тощо. Тому зараз Управління інвестиційної політики та туризму намагається робити нові маршрути по Чернівецькій області. Михайло Хмелевський каже, що кожен місяць будуть розробляти якийсь маршрут. 

Аби такі маршрути з’явилися, спочатку представники обласного Управління виїжджають на ці маршрути, дивляться, спілкуються з науковцями, з фахівцями про безпеку. Дивляться самі, як можна водити інших цими маршрутами. І далі ми вже прописують маршрут і вивозять туди турфірми. 

Важливо, щоб під час екскурсій для дітей на маршруті обов’язково було харчування. В ідеалі – щоб це не просто було десь в кафе, а щоб це були якісь майстер-класи з приготування їжі. Тобто самі приготували, самі з’їли.

Заодно діти могли б більше дізнатися, до прикладу, про гуцульський чи бессарабський колорит.

Маршрути загалом є різні – для активного туризму, пізнавального туризму, є гастротуризм. Є також тематичні святкові маршрути – наприклад, Різдвяний. 

Слідкуйте за нашими оновленнями у Viber

Буковина – край нерозвіданих печер? 

Останнім часом в обладміністрації звернули увагу на спелеотуризм, тому що у Чернівецькій області є 130 печер, про які взагалі ніхто не знає. Тому що більшість цих печер – маленькі, це буквально на пару метрів.

Але є в Чернівецькій області печера Попелюшка, вона займає третє місце в світі серед гіпсових печер. Після Оптимістичної в Тернопільщині та Мамонтової в США. 

Щоправда, зараз дістатися до неї буде проблематично, тому що це прикордонна Мамалигівська громада, цей об’єкт поки що закритий, тому що єдиний вхід в печеру йде зі сторони Молдови. Тобто, зі сторони України дістатися до неї зараз неможливо. 

Раніше експедиція була через Молдову, зараз взагалі в’їзд в Мамалигівську громаду з 1 березня тимчасово заборонений Прикордонною службою. У 90-х роках-2000-х роках були останні експедиції в цю печеру.

Печера Попелюшка

Поруч в селі Стельнівці, це також Мамалигівська громада, є печера Буковинка. Вона 5,5 кілометрів протяжністю. Цей об’єкт будуть готувати для відкриття, коли знімуть заборону на відвідування Мамалигівської громади. 

Планується, що там буде освітлення, нормальний під’їзд, облаштований вхід в цю печеру. Але спочатку будуть перевіряти безпеку цієї печери разом зі спелеологами, тому що за кожною печерою закріплений куратор. Як правило куратор – це спелеоклуб, який вперше її відкрив.

Зокрема куратор печери Буковинка – чернівецький спелеоклуб “Троглодит”. Разом з ним і будуть обстежувати  цю печеру для того, щоб зробити там екскурсійний маршрут на кілометр-півтора. Тобто приблизно до першого підводного озера.

Печера Буковинка

Печера Буковинка

Які найпопулярніші місця для туризму по Чернівецькій області?

Є таке цікаве місце як Шишкові Горби. Це один з туристичних магнітів, хоча маловідомий. Маршрут туди поки що не прокладений, тому що навіть знайти це місце дуже важко. Ніяких вказівників поки що немає. У цьому році управління  планує встановити вказівники для проїзду до цього точки.

Крім того, цей маршрут трохи небезпечний, тому що це скелі на урвищах над Дністром. Тому їх треба обладнати, зробити безпечним. І після цього локацію можна буде пропонувати для відвідування з турфірмами. 

Тобто приватно відвідати Шишкові Горби може будь-хто охочий. А для масових екскурсій з дітьми, доки місце не буде обладнане безпечне поручнями, сходинками, поки не рекомендують. Кошти на обладнання, звичайно, зараз знайти важко. Тому область буде або донорів шукати, або грантові програми, для того, щоб зробити ці місця. 

Шишкові Горби

Шишкові Горби

Гора Веприк. Вона виглядає дуже красиво.

Але поки що вона не обладнана. І навіть під’їхати туди важко. І дорогу знайти туди важко з села Комарів Кельменецького району. Але в планах на цей рік –  облаштувати цей оглядовий майданчик.

За словами Михайла Хмелевського, вже є інвестори, які хотіли би збудувати там глемпінгове містечко. Це невеликі купольні будиночки готельного типу.

Гора Веприк

Гора Веприк

Привертають увагу Смугарські або Буковинські водоспади. Це каскад з семи водоспадів. Вони різні – є 20-метрові, є 10-метрові. Вони розташовані біля села Розтоки.

Річка Смугар впадає в Черемош. І якщо йти по річищу цієї річки, то чотири водоспади одразу побачите. Інші три водоспади треба трошки пошукати.

Там також будуть встановлювати інформаційні щити, як туди попасти. Водоспади треба ще обладнати безпечно – прокласти містки, поставити альтанки, лавиці для туристів. 

Смугарські водоспади

Смугарські водоспади

Ще один об’єкт, який обмежений для відвідування – це Успенський собор, Центр світового старообрядництва, село Біла Криниця.

Посадовець розповідає, що спочатку хотіли розробити маршрут по Глибоцькій громаді з майстер-класами з сироваріння, бджолярства, з відвідуванням музею Ольги Кобилянської в селі Димка, музей в Старому Вовчинці і цей об’єкт старообрядництва.

Поки він закритий, тому будуть говорити, щоб хоча б дітей туди могли відвезти. Тому що, за його словами, зараз розвивати туризм на Буковині можливо завдяки дітям і переселенцям.

Якщо підсумувати, які громади та об’єкти закриті для туристичних поїздок через обмеження з боку ДПСУ?

Взагалі по Чернівецькій області це 17 громад. З гірських громад це Селятинська, Берегометська, Мамалигівська, Глибоцька, Тереблечанська, Кам’янська, Лівинецька, Кельменецька, Сокирянська, Герцаївська, Чудейська, Красноїльська громади.

Серед обмежених для відвідувань туристичних обєктів: Памір, озеро Буковинське око (маловідомий аналог озера Синевир, перевал Шурдин, Біла Криниця, Дністровський каньйон, Галицький монастир, музей гончарства в Коболчині, Бакота.

Тобто в управлінні знають, що прикордонні громади обмежені для відвідування. Але як вони обмежені, для кого? Кого впускають, і як ці обмеження стосуються туризму? Це треба додатково звертатися в  ДПСУ. 

Якщо люди їдуть самостійно, де дізнаватись інформацію, який об’єкт відкритий, а який закритий?

Про це можна дізнатися через сторінку “Буковина туристична” у Facebook – там же вказаний номер телефону.

Також нещодавно в ДПСУ пояснили, як у Чернівецькій області потрапити в закриту прикордонну зону.

А що ж залишається відкритим?

Відкрити всі інші громади, які не перелічив Михайло Хмелевський. Тобто Сторожинецька, Застаницька громада, Кадубовецька, Кострижівська, Вижницька громади.

Зокрема у Вижницькій громаді варті уваги Протяті Камені, Соколине Око, національний парк, гора Стіжок, стежки графа Василька, дорога на перевал Німчич. 

Також цього літа можна буде відвідувати Смугарські водоспади, Путильську громаду (центр Буковинської Гуцульщини).

Путила

Які місця б порекомендували відвідувати з дітьми або всією сім’єю? 

Це якраз нацпарки Вижницький та Хотинський. В останньому, наприклад, є Ховрашині скелі. Це місце над Дністром, де живуть ховрахи. Дітям було б цікаво поспостерігати за ними. 

Загалом в районі цих національних парків можна знайти достатньо котеджів, готелів та місць для відпочинку. До того ж там налагоджена інфраструктура та вже прокладені маршрути о цікавих місць.

А сайт 0372.ua буде і далі розповідати про цікаві туристичні пам’ятки у Чернівецькій області, і про те, як до них самотужки дістатися.

Читайте також: