#громадськемісце Пройшло два роки. Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчить влада та фігуранти кримінальної справи Сергій Бродовський, Артур Мунтян та Олег Чорний – розслідування МБ #чернівці #chernivtsi

Колеги з “Молодого буковинця” з’ясовують, куди поділися 23 автомобілі швидкої медичної допомоги, які були передані урядом Італії ще у березні 2022 року як гуманітарну допомогу. Як відомо, п’ять з них були незаконно зареєстровані на благодійний фонд “Невідкладна хірургічна допомога Буковини”. І саме на підставі цього було відкрито кримінальне провадження. Але ось щодо долі 18 швидких допомог, то, за інформацією видання, інформації досі (!) немає ні у Чернівецької ОВА, ні у Чернівецької обласної лікарні. А пройшло вже більше ДВОХ РОКІВ!

Кого краще запитувати про шлях автомобілів швидкої допомоги, якщо не людей, чиї прізвища значаться у митних деклараціях на їхню доставку в Україну і прізвища яких фігурували у ції справі? Копії кількох таких декларацій МБ вдалося знайти на одному із чернівецьких сайтів. І ми не маємо підстав сумніватися в їхній достовірності.

(Колеги з МБ мають на увазі нашу публікацію До кримінальної оборудки з гуманітарними автомобілями з Італії, ймовірно, причетні Іван Мунтян, Василь Продан та Олег Чорний – сенсаційні документи БукІнфо, опубліковану рівно два роки тому – 10 травня 2022 року – БукІнфо)

Золоті часи були для Мунтяна і Осачука. Вони одразу знайшли спільну мову там, де співпадав інтерес. Фото архівне

Документи сайту Букінфо

Декларантами та відповідальними за доставку до місця призначення там зазначені колишній керівник департаменту охорони здоров’я ОВА Олег Чорний та колишній заступник голови ОВА Артур Мунтян, отримувачем – Чернівецька ОВА.

Редакція МБ намагалася зв’язатися з кожним із фігурантів цієї справи і вислухати їхню думку. Але ніхто з них так і не погодився надати бодай мінімальної інформації, щоб ситуація стала більш зрозумілою.

На судовому засіданні у Першотравневому райсуді Чернівців, які відвідуємо регулярно у цій справі, вдалося побачити одного з фігурантів кримінального провадження щодо можливого привласнення і розтрати наданих як гуманітарна допомога швидких – колишнього головлікаря обласної лікарні Сергія Бродовського. Але наша розмова тривала лише кілька хвилин.

“Упродовж квітня 2022 усі автомобілі швидкої допомоги були відправлені на фронт, я ще навіть два своїх джипи віддав”, – запевнив Сергій Бродовський. Однак на прохання надати конкретнішу інформацію і VIN-коди машин, колишній керівник лікарні на вимогу свого адвоката припинив спілкування.

Ще одного фігуранта справи Артура Мунтяна теж побачили у суді. І його попросили надати інформацію щодо гуманітарних швидких допомог. Він спершу погодився в особистій розмові поділитися документом з переліком кодів швидких, які у нього нібито є. Але після цього поспілкуватися з Артуром Мунтяном не вдалося, бо він не відповідав на жоден телефонний дзвінок і повідомлення.

Скріншот відео Чернівецький промінь

Також телефоном зв’язалися з колишнім директором департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОВА Олегом Чорним. На прохання надати детальнішу інформацію про перебування швидких та їхні VIN-коди пан Олег Чорний по телефону лише коротко відповів: “Звідки мені це знати?”.

Скріншот відео Чернівецький промінь

Ми сподівалися отримати більше даних під час чергового засідання суду в цій справі 19 березня. Однак його вкотре перенесли через відсутність одного з адвокатів.

Дуже прикро, що усі фігуранти справи не хочуть пояснити ситуацію і тим самим довести, що гуманітарні швидкі допомоги справді відправили туди, де вони були вкрай необхідні, зазначають журналісти МБ.

Нагадаємо, що VIN-коди швидких допомог для нас наразі є єдиним способом отримати інформацію, куди ж зрештою вирушили усі 23 авто, надані Італією ще навесні 2022 року. Лише за цими номерами ТЦК може відстежити, де зараз автомобілі і як вони використовуються.


Журналісти “Молодого буковинця” задають логічні та справедливі запитання до влади:

Чи справді ці автомобілі на фронті?

Чи бодай раз за останні два роки використовувалися для доставки хворих або поранених?

А може іржавіють десь на майданчику як речові докази?

Чи давно продані/розібрані/здані в оренду приватним медзакладам?

Щоб з’ясувати це, наші колеги з molbuk.ua написали майже 20 запитів (!) у різні державні органи. Адже гуманітарні швидкі опинилися в епіцентрі скандалу, коли п’ять машин замість вирушити на фронт використовувалися благодійним фондом “Невідкладна хірургічна допомога” для заробляння коштів. Про ці п’ять машин принаймні відомо, що їх повернули певним державним структурам.

А решта вісімнадцять? Чернівецька ОВА, яка значилася отримувачем швидких у митних документах, запевнила, що поняття про них не має (!!!)

Журналістам МБ у багатьох державних установах відповіли, що це є інформація з обмеженим доступом (!) Наразі ні митниця, ні ТЦК, ні обласна військова адміністрація не надали ідентифікаційних номерів 23 машин швидкої.

Фото із сайту МБ

Тож МБ звернулися з відповідним запитом до Департаменту цивільного захисту Італії, який організовував збір і доставку допомоги для України. Дуже зацікавила історія з гуманітарними швидкими допомогами і наших колег-журналістів у Римі. І вони долучилися до пошуку подарованих італійцями машин швидкої допомоги. Водночас їм не довелося довго переконувати владні органи поділитися інформацією про благодійну допомогу: там ці дані знаходяться у відкритому доступі.

Зокрема, на італійському сайті щодо надання гуманітарної допомоги кожен може побачити, що і коли будо доставлено в Україну з початку повномасштабної війни.

Італійський Департамент цивільного захисту розмістив інформацію у вигляді інтерактивної карти. Відповідно до неї, через Сучаву італійці упродовж березня-липня 2022 року передали сім партій благодійної допомоги: швидкі, медичне обладнання, ліки, продукти тощо.

Як з’ясували наші колеги, дарувальниками швидких були як благодійні, так і державні структури Італії.

Зокрема, 14 березня 2022 року 8 автомобілів швидкої допомоги вартістю близько 150 тис. євро пожертвували: 4 автомобілі – регіон Венето, два – Національна конфедерація милосердя Італії, по одному – UCIS-Unità Cinofile Italiane da Soccorso та AVIS – Італійська асоціація добровільних рятувальних служб.

Фото із сайту МБ

20 березня 15 швидких вартістю приблизно 300 тисяч євро подарували: 10 авто – ANPAS-Associazione Nazionale Pubbliche Assistenze, 4 авто – Національна конфедерація милосердя Італії та ще одне CISOM – Італійський корпус допомоги Мальтійського ордену.

При цьому італійські медіа оприлюднювали увесь процес передачі швидких: їх перевезення з італійських установ цивільного захисту, відповідальних за доставку гуманітарних вантажів, супровід колони під конвоєм до румуно-українського кордону, візити прем’єр-міністра Італії Маріо Драґі та інших посадовців до логістичних центрів, відповідальних за передачу згаданої допомоги Україні тощо.

З публікацій видно, наскільки складним був збору допомоги та доставки. Зокрема, для супроводу лише однієї мобільної колони з 15 автомобілями швидкої було залучено близько ста волонтерів. Шлях доставки усіх 23 швидких вони документували, зокрема, і для соцмереж – одне х відео на шляху до пункту пропуску Сірет можна побачити тут:

Там же розміщували і відповідні публікації в друкованих виданнях Європи про важливість такої допомоги для охопленої війною України.

Отже, коли швидкі допомоги рухалися територією Євросоюзу, буквально кожен їхній рух відстежувався й повідомлявся людям – адже вони оплачували цю допомогу власними податками чи благодійними внесками. Але ця публічність закінчилася після перетину українського кордону, йдеться у тривалому журналістському розслідуванні журналістів “Молодого буковинця”.

ДЖЕРЕЛО