#громадськемісце Ціна на електрику для побутових споживачів з 1 червня може вирости у півтора рази – до 4 гривень за кіловат #чернівці #chernivtsi

Ціна на електрику для побутових споживачів з 1 червня може вирости у півтора рази – до 4 гривень за кіловат

Ціна на електрику для побутових споживачів з 1 червня може вирости у півтора рази – до 4 гривень за кіловат. Кабмін готує підвищення тарифу на електроенергію для населення.

Про це в ефірі телеканалу ” Новини.Live” повідомив перший заступник голови парламентського комітету з питань енергетики, екс-міністр ЖКГ України Олексій Кучеренко, пише видання Діалог.

За його словами, електроенергія для побутових споживачів може подорожчати вже з 1 червня.

“Мій прогноз, то підвищення, на жаль, відбудеться 1 червня. Я знаю, що обговорюється ціна в діапазоні 3,5–4 грн за кіловат, тобто приблизно у півтора рази. Будемо дискутувати, запрошуватимемо уряд, щоб він показав розрахунки. Якось життя балансуватиме ту ситуацію, в якій опинилася енергетика України”, – сказав Кучеренко.

За словами в.о. генерального директора АТ “Українські розподільчі мережі” Артема Мартинюка, підвищення тарифу необхідне для відновлення енергосистеми України після атак росії до осінньо-зимового періоду. На ці цілі необхідно знайти додатково мінімум мільярд доларів. Рішення про подорожчання електроенергії прийматиме НКРЄ, зараз це питання обговорюється.

“На мій погляд, можливо, нам доведеться все ж таки зіткнутися з підвищенням тарифів. На сьогоднішній день наших джерел внутрішніх не вистачає, нам допомагають країни-сусіди та донори” , – заявив Мартинюк в ефірі “Ми Україна”.

Зараз ціна на електроенергію для побутових споживачів – 2,64 грн за кіловат. Вона діє з 1 червня 2023 року. РФ за останні шість місяців вивела з ладу понад половину виробничих потужностей української енергетики.

ДЖЕРЕЛО