#громадськемісце Вчені навчили "Штучний інтелект" визначати остеоартрит на 8 років швидше, ніж діагноз буде видно на рентгені #чернівці #chernivtsi

Вчені навчили "Штучний інтелект" визначати остеоартрит на 8 років швидше, ніж діагноз буде видно на рентгені

Штучний інтелект навчився діагностувати остеоартрит колінного суглоба на 8 років раніше, ніж його виявлять на рентгені.

Про це свідчать перші дані дослідження, результати якого опубліковані в журналі Science Advances, пише Live Science.

Вчені проаналізували кров 200 білих жінок середнього віку у Великій Британії, яких щорічно перевіряли на наявність остеоартриту з 1989 року. Науковці припускали, що учасниці експерименту мають низький ризик його розвитку, адже в їхніх історіях хвороб не було травми або попередньої операції на коліні, цитує видання УП Життя.

Після спостереження протягом 10 років у половини жінок захворювання було діагностовано, а у половини – ні.

Тож вчені використали штучний інтелект, щоб визначити білки у крові, які вказують на остеоартрит. Зразки крові для аналізу брали за вісім або чотири роки до встановлення діагнозу.

Так виявили 6 білків, які сприяють запаленню та гемостазу (система захисту організму від кровотечі при ушкодженні) на ранньому етапі реакції організму на пошкодження.

За цією моделлю остеоартрит виявили з точністю 77%. Для порівняння, цю хворобу діагностують з вірогідністю у 50% на основі віку та індексі маси тіла людини, та у 57% випадків – через біль у колінах.

Це значне покращення діагностики, оскільки рентген наразі є золотим стандартом виявлення остеоартриту. Хоча наразі від цієї недуги не існує ліків, при ранньому виявленні можлива профілактика, що сповільнить прогрес хвороби та допоможе запобігти розвитку подальших ускладнень – больового синдрому, інвалідності та необхідності заміни суглоба.

Остеоартрит є найпоширенішою формою артриту – він вражає понад 32,5 мільйона дорослих у США. Його ще називали “хворобою зношення”, бо вона виникає коли хрящ у суглобі – у руках, стегнах і колінах – ламається. В результаті підлегла кістка з часом змінюється, що призводить до болю, скутості та набряку.

Дані свідчать про те, що запалення є невід’ємною причиною пошкодження суглобів, яке спостерігається при остеоартриті.

Це означає, що в організмі можуть бути “біомаркери” або вимірювані ознаки, які можуть вказувати на те, що хвороба починається задовго до того, як рентгенівські знімки виявлять структурні пошкодження.


ДО РЕЧІ:

Артрит і артроз – це назви двох різних захворювань суглобів.

Відрізняються вони між собою причинами розвитку, особливостями патологічних змін, що відбуваються в суглобах, симптомами і лікуванням. Про відмінності та симптоми детально пояснює Центр громадського здоров’я, пише УП Життя.

Артрит – запальне захворювання суглобів різного походження (внаслідок інфекції, зниження імунітету, травми, алергії, генетичної схильності).

Артроз – захворювання суглобів, коли відбувається істотне ущільнення суглобового хряща, знижується кількість рідини в суглобі, утворюються сольові нарости, які заподіюють біль, тріск, скрегіт у суглобі під час руху.

У чому різниця між артритом і артрозом

🔸 Вік пацієнтів

Артрит – середній та молодий вік – 25-40 років.

Артроз – розвивається після 60-65 років внаслідок зносу хрящової тканини

🔸 Причини виникнення

Артрит – інфекція, порушення метаболізму, відкладення солей в суглобах.

Артроз – підвищене навантаження на суглоби, вроджені порушення

🔸 Групи ризику

Артрит – діти 7-14 років, жінки після 60 років, інфекція і аутоімунні захворювання (наприклад, псоріаз)

Артроз – люди похилого віку. Спортсмени, працівники підприємств, пов’язані з постійним перенесенням тягарів, люди із зайвою вагою.

🔸 Симптоми артриту і арторозу

Артрит – скутість рухів після пробудження, різкий біль в суглобах навіть у спокійному стані. Суглоби набрякають, стають “гарячими” на дотик, можлива висока температура (38-39 градусів), кон’юнктиві, занепад сил і лихоманка.

Артроз – хрускіт в області суглобів, гострий біль при русі або навантаженнях на опорно-руховий апарат, у стані спокою проходить. З часом суглоб “твердне” через утворення кісткових наростів, людина не може рухати рукою, ногою, пальцями.

🔸 Зона ураження

Артрит – суглоби, кістки, внутрішні органи.

Артроз – суглоби, хрящі, простір між кістками.

🔸Наслідки хвороби

Небезпеку становлять запущені стадії захворювання, що може призвести до інвалідності

ЦГЗ попереджає, що своєчасна консультація лікаря та проведення необхідних обстежень дозволяють встановити точний діагноз, призначити правильне лікування і уникнути ранньої втрати функції суглобів, що збереже якість життя.

ДЖЕРЕЛО