#громадськемісце Історик з Чернівців пояснив, чому 9 травня – не день перемоги над нацизмом #чернівці #chernivtsi

Історик з Чернівців пояснив, чому 9 травня – не день перемоги над нацизмом

Довгий час Україна відзначала день перемоги 9 травня. Починаючи з 2016 року, 8 травня в Україні стали відзначати День пам’яті та примирення, а цьогоріч вперше – День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Чому 9 травня не зовсім про перемогу та чому росія й досі використовує цю дату у своїх цілях, розповів журналістам С4 засновник онлайн-медіа «Ukraine history» і громадський діяч Олександр Прокопів.

[embedded content]

Перший Акт про капітуляцію нацистської Німеччини підписали ще 7 травня 1945 року у французькому Реймсі. 

«Європа святкує 8 травня, ми 9-го. Ніби нічого поганого немає, географічні рамки – окей. Але пізніше, з 1950-их років, ідеологічне значення 8-9 травня почало проявлятися. Тому що Сталін хотів, як будь-який диктатор, знищити історію, привласнити її. Для того, щоб підкорити народ, правити вічно, треба змінити історію», – пояснює історик.

Чимало фактів про так зване звільнення Берліну замовчувалось радянською владою. 

«Берлін не зовсім звільняли. Це було мародерство, ґвалтування, вбивства. Це була звичайна порода російського імперіаліста. І, наприклад, той же самий Георгій Жуков, який був начальником радянської армії, там пограбував багато чого. За законами військових, за це його мали судити на трибуналі, але його всього лише понизили», – розповідає Олександр Прокопів.

Історик вважає, що ментальність українців почала змінюватися після повномасштабного вторгнення. 

«Зараз для нас 8 травня – це день пам’яті та примирення. Ми маємо сприймати Другу світову війну як найбільшу трагедію. Ми маємо віддавати шану тому, що відбулося. Українців загинуло від восьми мільйонів в цій війні. І це лише з радянського боку, лише на території радянської України. Це найбільші втрати були, але чомусь про це не говорять», – каже Прокопів.

За його словами, цю дату не треба перетворювати на свято перемоги, адже нацизм не був переможений – замість нього прийшов комунізм.  

«Для росії 9 травня – це культ перемоги. Сучасна росія, як і радянський союз, грає, використовує історію у своїх намірах. Підписання пакту Ріббентропа – Молотова фактично розв’язав Другу світову війну. Не Мюнхенська угода. Європа помилилася, і ми сподівалися на примирення, а Сталін хотів цілеспрямовано розв’язати війну», – додав історик.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Україні 9 травня вперше відзначають День Європи.

Слідкуйте за нами у Telegram

<!–

58% українців вважають, що у боротьбі з пандемією коронавірусу “влада щось робить, але цього недостатньо.

Такі дані містять результати опитування компанії, що проводить соціально-політичні та маркетингові дослідження Socis. Згідно з результатами дослідження, у те, що влада робить недостатньо вірять 58,8% українців, 17,9% опитаних переконані, що влада нічого не робить. Приблизно стільки ж — 17,2 респондентів вважають, що “влада робить все, що може”. Водночас 48% учасників опитування не робили щеплення проти коронавірусу, 39,3% — повністю вакциновані, 11,8% зробили одне щеплення. Також 54,2 опитаних не хворіли на коронавірус, 40,4% — хворіли.

–>

ДЖЕРЕЛО