#громадськемісце Не я б’ю – верба б’є: традиції, обряди та забобони Вербної неділі #чернівці #chernivtsi

Не я б’ю – верба б’є: традиції, обряди та забобони Вербної неділі

Вербну неділю, або вхід Господній до Єрусалима відзначають щороку за тиждень до Великодня. Цьогоріч свято припадає на 28 квітня. Це є одним з найдавніших та дванадцяти найбільших свят церковного року. Про традиції, обряди та забобони Вербної неділі, читайте у матеріалі С4.

Історія свята

Християни шостої неділі Великого Посту відзначають входження Ісуса Христа в Єрусалим. У народі цю подію називають Вербною неділею, після якої розпочинається Страсний тиждень перед Великоднем.

У священне місто Христос урочисто в’їхав на осляті невдовзі після того, як воскресив Лазаря, який уже чотири дні був мертвим. Народ вітав Його як Царя і Спасителя, стелячи під ноги одяг та пальмове віття. Однак, вже через кілька днів ці ж люди розіпнуть його.

Християни всього світу відзначають це свято, а символом є пальмові гілочки. В Україні ж пальм немає, тож їх замінила верба, яка першою розквітає навесні.

Традиції Вербної неділі

У неділю в храмах на честь свята відбувається традиційне богослужіння. Віряни з гілками квітучої верби йдуть до церкви, аби освятити її. Гілки верби вважаються оберегом від усього нечистого.

Приходячи додому після служби, гілками верби жартома б’ють одне-одного, примовляючи «не я б’ю – верба б’є». Також злегка б’ють освяченою вербою хворих дітей, адже вважається, що вона має цілющі властивості.

У цей день все ще триває Великий піст, однак християнам на Вербну неділю дозволяється їсти рибу. Також у цей день заборонено займатись фізичною працею, рукоділлям та навіть не можна готувати їсти, особливо випікати.

Слідкуйте за нами у Telegram

<!–

58% українців вважають, що у боротьбі з пандемією коронавірусу “влада щось робить, але цього недостатньо.

Такі дані містять результати опитування компанії, що проводить соціально-політичні та маркетингові дослідження Socis. Згідно з результатами дослідження, у те, що влада робить недостатньо вірять 58,8% українців, 17,9% опитаних переконані, що влада нічого не робить. Приблизно стільки ж — 17,2 респондентів вважають, що “влада робить все, що може”. Водночас 48% учасників опитування не робили щеплення проти коронавірусу, 39,3% — повністю вакциновані, 11,8% зробили одне щеплення. Також 54,2 опитаних не хворіли на коронавірус, 40,4% — хворіли.

–>

ДЖЕРЕЛО