#громадськемісце Військові зможуть отримувати деякі види протезів швидше #чернівці #chernivtsi

Військові зможуть отримувати деякі види протезів швидше

Починаючи з 10 травня, військовослужбовці зможуть оперативніше отримувати профінансовані державою високофункціональні протези та ортези, зокрема протези верхньої кінцівки з зовнішнім джерелом енергії та протези нижньої кінцівки підвищеної функціональності. 

Таке рішення ухвалив уряд, пише С4 з посиланням на Міністерство соціальної політики України.

Вказується, що раніше учасники бойових дій могли отримувати такі протези лише після того, як закінчувався строк експлуатації первинного протезу, а це зазвичай займало три роки. 

Нові зміни дозволяють Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю оплатити новий, більш технологічно складний і більш дороговартісний протез вже через рік після первинного протезування, якщо такий протез має інші функціональні характеристики. 

«Наприклад, на етапі первинного протезування захисник з ампутованою ногою на рівні стегна отримав якісний протез із гідравлічним колінним вузлом. Лікар може рекомендувати йому більш інноваційний протез із мікропроцесорним (електричним) колінним вузлом, який працює за іншим принципом і може сприяти більш природній ході та легшому доланню сходів», – пояснюють в Міністерстві.

Проте захисники не зможуть отримувати одразу такі протези. За словами радниці міністра соцполітики Олени Кульчицької, під час первинного протезування людина пристосовується до протеза і навчається користуватися ним. І тільки коли кукса вже сформована, а людина опанувала навички користування протезом, є сенс встановлювати більш високофункціональний протез.

Водночас, як зазначив генеральний директор Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Віталій Музиченко, після спілкування з учасниками бойових дій, з ветеранськими організаціями та протезними підприємствами виникла потреба переглянути порядок надання таких протезів тим, хто користується первинним протезом вже 12 місяців.

Відтак, уряду запропонували зняти цей бар’єр й нині своїм рішенням Кабінет Міністрів дозволив оперативніше забезпечувати більш функціональні протези захисникам, не чекаючи закінчення строку експлуатації першого протезу.

Як повідомлялося раніше, у Чернівецькому обласному стоматологічному центрі військовим надають безкоштовні послуги із протезування зубів.

Слідкуйте за нами у Telegram

<!–

58% українців вважають, що у боротьбі з пандемією коронавірусу “влада щось робить, але цього недостатньо.

Такі дані містять результати опитування компанії, що проводить соціально-політичні та маркетингові дослідження Socis. Згідно з результатами дослідження, у те, що влада робить недостатньо вірять 58,8% українців, 17,9% опитаних переконані, що влада нічого не робить. Приблизно стільки ж — 17,2 респондентів вважають, що “влада робить все, що може”. Водночас 48% учасників опитування не робили щеплення проти коронавірусу, 39,3% — повністю вакциновані, 11,8% зробили одне щеплення. Також 54,2 опитаних не хворіли на коронавірус, 40,4% — хворіли.

–>

ДЖЕРЕЛО