#громадськемісце Автора “Червоної рути” Івасюка знищив КДБ, його повісили вже мертвого, – ексзаступник генпрокурора України Голомша #чернівці #chernivtsi

Автора “Червоної рути” Івасюка знищив КДБ, його повісили вже мертвого, – ексзаступник генпрокурора України Голомша

Проведена слідча експертиза підтвердила, що композитор-виконавець Володимир Івасюк не міг би фізично скоїти самогубство

Про це сказав заслужений юрист України, ексзаступник Генпрокурора України Микола Голомша в етері телеканалу “Еспресо”.

“У 2007 році було відновлено слідство у справі загибелі Володимира Івасюка, хоча тоді мене інформували, що справи вже такої немає й вона знищена. Але виявилось, що львів’яни зберегли цю справу, і ми вивчили її. Мені, як слідчому з довготривалим стажем, впало в очі, що Володимир Івасюк ніби то забрався на дерево, затягнув пасок і вчинив само повішення.

Але на його взутті не було ніяких слідів того, що він залазив на дерево. На його одежі не було виявлено будь-яких мікрочастин від дерев’яних залишків. Ми навіть не могли уявити, як Івасюк міг сам залізти на дерево, забратися на гілку і вчинити само повішення. Після слідчого експерименту ця версія не підтвердилася”, – пояснив Голомша.

Фото з матеріалів кримінальної справи про смерть Володимира Івасюка

За словами ексзаступника генпрокурора України, також було вивчено матеріали медичної справи Володимира Івасюка.

“Виявляється, що рецептура лікування й діагноз різнилися між собою. Настільки нахабно працювала служба КДБ. Нагадаю, що на той час працювала операція “Капкан”, яка стосувалася українських діячів. Якщо бачили, що людина харизматична й сіє все українське, то її знищували.

Фото: wikipedia.org

Розслідуючи далі цю справу, ми призначили судову експертизу. Експерти наголосили, що Івасюк був повішений мертвим. Наші думки збіглися з думками експертів. Пізніше молода слідча група зі Львова підтвердила те, що Івасюк не міг вчинити самогубство в такий спосіб, як це було описано раніше. Маю для себе конкретне переконання, що Івасюка було знищено службою КДБ, і про це вказували конкретні факти”, – наголосив Голомша.

Публікації в газетах про смерть Івасюка. Фото Чернівецького обласного меморіального музею Володимира Івасюка

Ми раніше писали про маловідомі факти про життя, кохання, переслідування “кагебістами”, таємниця смерті та похорон композитора Володимира Івасюка.

Джерело

ДЖЕРЕЛО