#громадськемісце Чому українські компанії інвестують в Буковину – пояснення #чернівці #chernivtsi

Чому українські компанії інвестують в Буковину – пояснення

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Підприємство, яке виготовляє двері. Фото ілюстративне. Джерело: Марія Пайлик/Суспільне Чернівці

Буковина досі входить у трійку областей, які прийняли найбільше релокованих підприємств. Це попри те, що третина з понад 120 підприємств повернулися працювати у свої регіони.

Суспільне Чернівці запитало начальника управління інвестиційної політики області Михайла Хмелевського, чому бізнесу вигідно інвестувати у підприємства Буковини та які галузі у пріоритеті.

Основний інвестор – внутрішній

Українські підприємства розуміють ризики роботи в умовах бойових дій, тому зараз їх розглядаються як основних інвесторів, каже Хмелевський. Через блокаду портів та можливості перевезення вантажів морем, такі компанії шукають інші логістичні шляхи, щоб експортувати свою продукцію.

Таким шляхом для експорту на Буковині є швидкісна євроколія шириною 1435 міліметрів, яка простягається на майже 14 кілометрів від кордону з Румунією до станції “Глибока”. Колія проходить через залізничний міжнародний пункт пропуску “Вадул-Сірет” й має майданчик для перестановки вагонів на вузьку європейську колію.

“Саме внутрішні інвестори активно купують ділянки вздовж євроколії, щоб у майбутньому будувати там підприємства й мати прямий залізничний зв’язок з Європою. Це можливість створення додаткових прикордонних терміналів на українсько-румунському кордоні”, – каже Хмелевський.

Так група українських кампаній, яка займається зберіганням і транспортуванням зерна, збудувала на Буковині зерновий перевантажувальний термінал й зареєструвала на території однієї з громад області підприємство. Там облаштували п’ять залізничних колій та звели сховища для перевантаження зерна з ширококолійних українських вагонів на європейські вузькоколійні.

“Підприємство є важливим для роботи економіки, особливо в умовах блокування логістики з морських портів. У довгостроковій перспективі проєкт пропонує логістичний маршрут до порту Констанца в Румунії, як альтернативу портам України”, — каже Хмелевський.

Які галузі перспективно розвивати в області

За словами Хмелевського, в області пріоритетно залучати інвестиції для розвитку технологій, харчової та деревообробної промисловості. Це стосується також туризму та рекреації, сільського господарства та транспортної інфраструктури.

Читати ще

Читати ще Які компанії та ФОПи сплачують найбільше податків у Чернівцях — перелік

ДЖЕРЕЛО