#громадськемісце Хто боротиметься за посаду ректора Чернівецького національного університету 15 травня (ФОТО) #чернівці #chernivtsi

На посаду ректора Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича претендують четверо кандидатів – усі вони є працівниками закладу. Невдовзі кандидати мають подати свої виборчі програми.

Про це у коментарі Суспільному повідомив голова організаційного комітету з проведення виборів ректора ЧНУ Юрій Лопатинський.

Що відомо про кандидатів

Відбір на участь у конкурсі на посаду ректора ЧНУ пройшли декан економічного факультету Руслан Білоскурський, деканка факультету математики та інформатики Ольга Мартинюк, декан географічного факультету Мирослав Заячук та проректор університету з наукової роботи Андрій Саміла.

Ольга Мартинюк працює в Чернівецькому університеті понад 25 років. Має звання професорки та науковий ступінь доктора фізико-математичних наук.

У 1998 році закінчила на математичний факультет Чернівецького університету та здобула кваліфікацію “викладача”. У тому ж році почала працювати в університеті як викладач-стажист.

У 2007 році їй надали звання доцента кафедри алгебри та інформатики ЧНУ. Докторську дисертацію захистила у 2017 році.

Понад чотири роки тому Мартинюк обрали деканом математичного факультету ЧНУ шляхом таємного голосування.

У 2020 році отримала вчене звання професора, з того ж року очолює постійну комісію з навчально-методичної роботи Вченої ради університету.

На місцевих виборах у 2020 році балотувалася до міськради Чернівців від “Партії Чернівчан”, але не була обрана. Від цієї партії також балотувались екснардепи попередніх скликань, які не перемогли на виборах до парламенту у 2019 році. Першим у списку до міськради був ексміський голова Микола Федорук.

Чоловік Ольги Сергій Мартинюк був очільником міського управління освіти у 2015-2021 роках.

Деканка математичного факультету Ольга Мартиню

Деканка математичного факультету Ольга Мартинюк. facebook/Olha Martynyuk

Руслан Білоскурський очолює економічний факультет ЧНУ, є доцентом кафедри економіко-математичного моделювання та має науковий ступінь доктора економічних наук.

У 2000 році він закінчив ЧНУ за спеціальність “Інформатика”, а через три роки за спеціальністю “Менеджмент”.

На факультеті викладає курси з інформатики, інформаційного менеджменту та математичних методів та моделей ринкової економіки.

У 2015 році балотувався до Чернівецької міської ради від політичної партії “Зелений тризуб” – тоді Білоскурського не обрали.

У 2020 році пройшов до міськради за списками партії “Єдина альтернатива”, повідомляє громадський рух “Чесно”. Зараз він є депутатом від фракції “Єдина альтернатива”, яка є найбільшою в раді. Від цієї партії на посаду міського голови балотувався та переміг Роман Клічук.

Також Білоскурський є співзасновником Шумпетерівської школи інновацій, яку відкрили у Чернівцях у 2021 році, щоб допомагати підприємцям розвивати навички управління та організації.

Декан економічного факультету Руслан Білоскурський

Декан економічного факультету Руслан Білоскурський. facebook/Руслан Білоскурський

Мирослав Заячук є деканом географічного факультету. Має звання професора та ступінь доктора географічних наук.

Закінчив географічний факультет у 1997 році.

З 2000 до 2010 року обіймав посаду заступника декана географічного факультету. У 2004 році отримав звання доцента. За сумісництвом працює у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника на посаді професора кафедри географії та природознавства та вчителем географії у школі.

У 2018-2019 роках працював заступником голови Чернівецької обласної адміністрації, коли обов’язки голови ОВА виконував Михайло Павлюк.

У 2010 році балотувався до Чернівецької міської ради від партії “Фронт змін”, а у 2014 році до Верховної Ради під №214 у виборчому списку партії “Народний фронт” на чолі з Арсенієм Яценюком – не був обраний.

мирослав заячук

Декан географічного факультету Мирослав Заячук. facebook/Мирослав Заячук

Андрій Саміла працює проректором з наукової роботи з 2020 року. До того був доцентом кафедри радіотехніки та інформаційної безпеки ЧНУ, а також асистентом кафедри радіотехніки та інформаційної безпеки.

Саміла є головним науковим співробітником науково-дослідної частини ЧНУ.

У 2006 році закінчив фізичний факультет ЧНУ за спеціальністю “радіотехніка” й отримав диплом магістра.

Саміла має вчене звання професора, доцента та науковий ступінь доктора технічних наук.

Проректор ЧНУ Андрій Саміла

Проректор ЧНУ Андрій Саміла. facebook/Андрій Саміла

Що відомо про вибори ректора ЧНУ

Вибори ректора університету оголосили, бо в червні в ректора ЧНУ Романа Петришина завершується контракт. Він обіймає цю посаду з 2019 року. Згідно з законом України “Про вищу освіту”, Петришин міг вдруге подаватися на посаду ректора, втім не зробив цього.

Коли відбудуться вибори

Вибори ректора Чернівецького національного університету відбудуться 15 травня.

ДЖЕРЕЛО