#громадськемісце “Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник #чернівці #chernivtsi

“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”

Серед спікерів під час Конгресу місцевих та регіональних влад у Чернівцях, був голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Він не відмовив у невеличкому інтерв’ю кореспондентці “МБ”.

– Які ваші враження від Чернівців?

– Я тут уперше. Напередодні трохи прогулявся центром. Та все ж замало мав часу, щоби зробити висновки. Бачу, що тут так охайно, архітектура австрійського періоду. Чернівці мені частково нагадують Львів, частково Одесу. Таке красиве, спокійне, проєвропейське місто, як у Чехії, до прикладу.

-Чи не здалося, що тут не відчувається війна?

– Усе спокійно, адекватно, люди працюють, багато переселенців. Що й не дивно, адже зараз Буковина – один із найбезпечніших регіонів України.

– Чи потрібно, на вашу думку, зараз витрачати кошти на місцевий благоустрій?

– У кожного свої завдання. Завдання громад – жити краще у своїй громаді, на те і децентралізація. Але водночас потрібно допомагати тим областям, які воюють, перекидати кошти на озброєння. Це, безумовно, зараз пріоритет. Благоустрій може зачекати. А передусім треба коштів на боєприпаси, виробництво, щоби ми могли відстояти країну. А вже потім робити ремонти.

Хоча ми в Миколаєві теж прибираємо, садимо дерева. Робимо так, щоби людям було комфортно. Балансуємо між пріоритетами. Та основний пріоритет, звісно, – це виробництво зброї.

– А дороги ремонтуєте?

– У нас усі дороги відремонтовані. Так, нові капітально не можемо робити, бо це зараз заборонено. Але там, де є можливість, ремонтуємо. Бо життя триває. Але при цьому всі програми соціально-економічного розвитку відмінили і всі кошти кидаємо на допомогу ЗСУ.

– Чи віднаходять цей баланс між пріоритетами інші області?

– Якщо ви глянете дані про те, хто скільки витрачає на допомогу ЗСУ, побачите дуже різні цифри. Є області, які віддають 20 відсотків, а є міста, які обмежуються одним відсотком. Деякі міста проводять благоустрій, інші купили військові облігації, заробили на цьому і сказали: “Ми допомогли армії”. Тобто дуже неоднорідна ситуація по регіонах і містах. Ніхто ж не каже, що треба віддавати на військо непомірні суми, які нереально знайти. Просто це вже рішення депутатів, міських голів. Очільник який до всього відповідально ставиться, – багато робить. Якщо ставлення не таке відповідальне – не допомагає. Це залежить від людини, від ставлення до проблеми”.

Читайте новини “МБ“ у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Сьогодні, 10:59

Коментарів 0 Переглядів 23

ДЖЕРЕЛО