#громадськемісце Штрафи для військовозобов’язаних суттєво зросли: що буде, якщо не оновити дані #чернівці #chernivtsi

Штрафи для військовозобов'язаних суттєво зросли: що буде, якщо не оновити дані

В Україні досить суттєво збільшено штрафи за порушення військовозобов’язаними правил військового обліку.

Про це сказав на брифінгу голова Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас. Він зазначив, що в ухваленому законі про внесення змін до Кодексу про адмінправопорушення та Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за військові правопорушення, зокрема, за порушення правил війського обліку в особливий період передбачається штраф від 17 тисяч до 25 500 гривень.

Для підприємств за цей вид порушення передбачений штраф від 34 тисяч до 59 500 гривень. “Дані штрафи можуть накладатися протягом одного року з моменту вчинення, але не пізніше трьох місяців з моменту виявлення”, – зазначив він.

Іонушас наголосив, що штрафи можуть накладатися декілька разів за різні види порушень.

“Якщо ми кажемо про конструкцію статті, то вона передбачає різнородні порушення. В одному випадку це можуть бути одні дані, про які особа не повідомила, в іншому випадку це може бути, наприклад, зміна сімейного стану або народження дитини, і особа також не повідомила б того. Штраф може накладатися за різнородні порушення двічі. Тобто мається на увазі, що за кожне порушення правил військового обліку особа може бути оштрафована окремо”, – розповів він.

Якщо військовозобов’язаний не оновить дані протягом двох місяців після вступу в дію закону про мобілізацію, тобто після 18 травня, то на фізичну особу буде накладено штраф від 17 до 25 500 гривень.

При цьому Іонушас сказав, що, якщо людина порушує певні умови пов’язані з військовим обліком, то спочатку наступає адміністративна відповідальність, а вже потім передбачена кримінальна. “Штрафи це перший рівень відповідальності, якщо ми говоримо про мобілізацію”, – додав він.

Читайте новини “МБ“ у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Сьогодні, 14:15

Коментарів 0 Переглядів 72

ДЖЕРЕЛО