#громадськемісце «У своїй хаті своя й правда, і сила, і воля…». У Чернівцях відбулась виставка до Шевченківських днів #чернівці #chernivtsi

«У своїй хаті своя й правда, і сила, і воля…»

У четвер, 9 травня, у Чернівецькому обласному музеї відбулась виставка творів декоративно-ужиткового мистецтва “У своїй хаті своя й правда, і сила, і воля…“, присвячена 163-річчю перепоховання Тараса Шевченка.

Про це повідомляє кореспондентка molbuk.ua

На заході були представлені експонати з фонду музею та приватної колекції Юрія Миська – одного з представників громадської організації “Колекціонери Буковини“.

Гості могли побачити різну сувенірну продукцію з гравіюванням Шевченка: вази, горнятка, тарілки, підстаканники, етикетки з-під пива, обгортки від цукерок, значки, медалі. Також були різні картини – вишиті, з гравіюванням на дереві, металі, кераміці – чимало сувенірів зі словами творів легендарного поета, колажі – поєднання живописної картини та рельєфу з образом Шевченка.

“Коли я був малий, у мене вдома на стіні висів вигравіюваний на дереві Шевченко. Тато лежав на ліжку і, коли я до нього підбігав, він казав: “Ну що, Григорович?“. Я не міг це повторити й виходило: “Ну що, Глиголович?“. Можливо, любов до Шевченка з’явилася звідти. Пізніше мене зацікавила поезія і я потрошки вивчав його вірші. Почав збирати значки – наразі десь близько 140 штук їх у мене. І так воно накопичилося“, – згадує Ю. Мисько.

Під час виставки Юрій Мисько подарував музею одну з картин зі своєї колекції.

Окрім презентації, колекціонер продекламував такі поезії Тараса Григоровича: “Єсть на світі доля“ та “Минають дні, минають ночі…“.

“Зараз дуже потрібно проводити такі заходи. До цього потрібно закликати людей. Як писав Шевченко: “Пробудіться! Не спіть!“. Тарас Григорович наш ідейний, національний батько“, – каже краєзнавець, кандидат історичних наук Ірина Яворська.

Авторка – Сніжана Скомороха

Читайте новини “МБ“ у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Сьогодні, 11:39

Коментарів 0 Переглядів 41

ДЖЕРЕЛО