#громадськемісце Українці можуть збільшити розмір майбутньої пенсії: в уряді надали інструкцію #чернівці #chernivtsi

Українці можуть збільшити розмір майбутньої пенсії: в уряді надали інструкцію

Українці можуть купити страховий стаж, аби в майбутньому мати вищу пенсію. Для цього навіть не потрібно відвідувати держустанови – все можна зробити онлайн.

Про це розповіли в уряді.

Зазначається, що потрібно укласти договор про добровільну участь у системі пенсійного страхування з Пенсійним фондом України. Так, на порталі ПФУ є інструмент, що дозволяє оформити страхові внески всього у кілька кроків. Періодичність та розмір сплати людина визначає самостійно.

Докупити стаж можуть застраховані й незастраховані люди, старші 16 років, котрі належать до однієї із цих категорій:

– працевлаштовані за кордоном, проте хочуть отримувати пенсію в Україні;
– передпенсійного віку, яким не вистачає стажу для отримання пенсій;
– з низьким рівнем офіційного доходу, які хочуть збільшити розмір пенсії у майбутньому.

Водночас робити внески можна як за себе, так і за іншу людину, якщо вона не є пенсіонером. Щоб скористатись послугою, потрібно перш за все укласти договір з Пенсійним фондом. Зробити це можна онлайн через портал електронних послуг ПФУ, слідуючи такому алгоритму:

– увійти в особистий кабінет ПФУ з використанням кваліфікованого електронного підпису, “Дія.Підпису” або системи GOV.ID;
– обрати розділ “Комунікація” з ПФУ, натиснути “Договір на добровільну участь”;
– внести персональні дані особи, на користь якої робиться внесок (ПІБ, податковий номер, серія та номер паспорта, дата народження). Якщо -платите за себе, потрібно натиснути “Бажаю сплачувати внески за себе” й вказати необхідну інформацію;
– дати згоду на обробку даних і підтвердити внесені дані;
– підписати договорів за допомогою кваліфікаційного електронного підпису (КЕП);
– сплатити внески у зручний спосіб – через Portmone чи платіжне доручення.

Щоб особі, яка не працює, був зарахований повний місяць страхового стажу, за неї має бути сплачено щонайменше мінімальний страховий внесок. Його розраховують за формулою: мінімальна заробітна плата помножена на 22%.

З 1 квітня 2024 року мінімальний страховий внесок становить 1760 грн. Суми сплачений внесків зараховуються за місяць, у якому кошти надійшли на рахунок пенсійного фонду. Перевірити дані про зарахування платежу та кількість днів набутого страхового стажу можна в особистому кабінеті на порталі електронних послуг ПФУ.

Читайте новини “МБ“ у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Сьогодні, 14:45

Коментарів 0 Переглядів 90

ДЖЕРЕЛО