Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/u442528224/domains/hromadske.space/public_html/wp-content/mu-plugins/PluginOrganizerMU.class.php on line 27
ЗАЕС вперше з 2022 року перевела всі реактори в “холодний зупин” – Громадське Місце Чернівці

#громадськемісце ЗАЕС вперше з 2022 року перевела всі реактори в “холодний зупин” #чернівці #chernivtsi

ЗАЕС вперше з 2022 року перевела всі реактори в "холодний зупин"

Запорізька атомна електростанція перевела всі свої шість реакторів у стан “холодного зупину”. Вранці 13 квітня в цей стан був переведений останній – четвертий – реактор.

Про це заявив глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі, повідомляє пресслужба МАГАТЕ.

“Рішення про холодну зупинку всіх шести блоків позитивне саме по собі, оскільки охолодження реактора забезпечує додатковий буфер на випадок аварії. Але це не вирішує принципової проблеми нещодавнього різкого погіршення ситуації на станції. Без сумніву, ядерна безпека та безпека на цьому великому ядерному об’єкті залишається дуже нестабільною”, – сказав Гроссі.

Державна інспекція ядерного регулювання України ще минулого року видала розпорядження щодо обмеження роботи всіх шести енергоблоків ЗАЕС до режиму “холодного зупину”. Але росіяни, які контролюють ЗАЕС, відмовлялися це робити.

Говорячи про загрозу безпеці ЗАЕС, в пресслужбі МАГАТЕ розповіли, що сьогодні експерти агентства, які перебувають на АЕС, чули “виходи” артилерії поблизу станції. Деякі, були на близькій відстані, деякі далі, але все одно були гучними.

Читайте новини МБ у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Сьогодні, 20:39

Коментарів 0 Переглядів 84

ДЖЕРЕЛО