#громадськемісце Чернівчани масово переоформлюють свої транспортні засоби: чому попит на реєстраційні дії збільшився в рази #чернівці #chernivtsi

Чернівчани масово переоформлюють свої транспортні засоби: чому попит на реєстраційні дії збільшився в рази

Ухвалення змін до закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» спричинило ажіотаж серед водіїв та черги в сервісних центрах МВС.

У Чернівцях після підписання Президентом України закону «Про мобілізацію транспортних засобів» до сервісного центру МВС почали масово звертатися люди за послугою перереєстрації свого транспорту. Цей закон містить в собі пункт, який наголошує: можливе вилучення транспортних засобів, якщо у особи є більше одного транспорту. Це спричинило ажіотаж серед автовласників.

Біля будівлі можна побачити багато транспортних засобів з відсутніми номерними знаками – їхні власники намагаються перереєструвати свій транспортний засіб.

Заступник начальника регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Чернівецькій області Сергій Сушинський зазначає, що люди наразі намагаються максимально швидко переоформляти транспортні засоби. Попит на реєстраційні дії збільшився в рази. Однак заступник начальника РСЦ запевняє, що сервісний центр МВС та адміністрація роблять все можливе, щоб надати необхідні послуги громадянам.

«Навіть, якщо у нас робочий день триває з 8:00 до 17:00, ми затримуємося для того, щоб обслужити всіх. Але, на жаль, попит перебільшує наші можливості. Тому на одного адміністратора розраховано понад 20 слотів на послуги з реєстраційних дій. Слоти – це особи, які потребують обслуговування», – розповідає заступник.

Пан Сергій робить припущення, що цей попит пройде до середини травня. Люди, які мають бажання, перереєструють свій транспортний засіб. Тому щодо реєстрації, все незабаром прискориться та стабілізується.

Надання послуг здійснюється тільки згідно талонів черги. Запис можна зробити онлайн на сайті або отримати талон в терміналі безпосередньо в сервісному центрі МВС.

«Найбільший наплив людей – у сервісному центрі МВС №7341 міста Чернівців. В ньому ми поділили кількість талонів: 70% онлайн, 30% в терміналі», – каже Сергій Сушинський.

Заступник рекомендує не витрачати свій час на черги за талонами в сервісному центрі МВС. Краще зареєструватися онлайн – це набагато зручніше, економить час та зусилля.

«За березень 2024 року ми надали 3364 послуги з реєстраційних дій. А в квітні – 3712 послуг, враховуючи, що це ще не кінець місяця. Спостерігаємо значне зростання», – коментує Сушинський.

Посадовець розповідає, що великих черг можна уникнути кількома способами. По-перше, при реєстрації в Е-чергу звертати увагу на карту, розміщену на офіційному сайті. Ця карта показує розміщення сервісних центрів МВС по Чернівецькій області і наявність талонів.
По-друге, звертатися до Великокучурівського і Сокирянського ЦНАПу. Вони теж надають такі послуги.
По-третє, обирати, де зручніше, менше народу та попиту. Але, на жаль, актуальність даної процедури зараз є всюди.
Онлайн талони можна отримати на два тижні вперед. Якщо ви хочете отримати в терміналі, то тільки на три дні вперед.

«Талон черги в терміналі можна отримати тільки в ті дні, коли працює сервісний центр МВС. Тобто з вівторка по суботу. А онлайн в будь-який день» – коментує Анна Вишивана, речниця установи.

Сергій Сушинський зазначив, що оплатити послугу перереєстрації транспорту на сайті не можна. При перереєстрації другого автомобіля сплачуються податки. Тобто, 5% і 1,5% військового збору (податок при перереєстрації другого, третього авто за рік різний).

«Після надрукування заяви адміністратором, він надає вам платежі. Ви проплачуєте ними для того, щоб не було питання повернення коштів та не витрачався час. Реквізити для оплати за послуги надає адміністратор при наданні послуги»

Насамкінець заступник розповів, що черги на перереєстрацію, ніяк не заважають клієнтам, які прийшли за іншими послугами. Термінал у сервісному центрі один, але є розмежування реєстрації та екзаменації. Дві окремі зали. В кожній¬ є електронна черга. Одна – відповідає за реєстраційні дії, Друга –екзаменаційні дії. В загальній черзі люди беруть талони, але пізніше розмежовується по послугам в різні зали.

Фото Ігоря Константинюка

Матеріал підготувала студентка 2 курсу кафедри журналістики ЧНУ ім. Ю. Федьковича Марія Титор

ДЖЕРЕЛО