#громадськемісце Стало відомо, скільки депутатів з рад на Буковині служать у ЗСУ #чернівці #chernivtsi

Стало відомо, скільки депутатів з рад на Буковині служать у ЗСУ

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Депутати Чернівецької міської ради. Фото ілюстративне. Джерело: Суспільне Чернівці

У чотирьох місцевих радах Чернівецької області частина депутатів служила або продовжує службу у ЗСУ. Водночас деякі депутати, які долучилися до ЗСУ, раніше достроково склали повноваження, щоб наступні кандидати у списку партії могли бути представлені в радах.

Суспільне Чернівці надіслало запити до усіх районних рад, обласної ради та міськради у Чернівцях. Розповідаємо, який відсоток депутатського корпусу служить в ЗСУ.

Чернівецька міська рада

Депутатський корпус Чернівецької міськради складається з 42 депутатів. Шестеро з них наразі служать в ЗСУ, це 14,3% від загального складу, повідомили Суспільному у міськраді у відповідь на запит. Зокрема:

  • депутат від фракції “Єдина альтернатива”;
  • депутат від фракції “Пропозиція”;
  • депутат від фракції “Слуга народу”;
  • троє депутатів від фракції “Команда Михайлішина”.

Водночас деякі з депутатів міськради, яких обрали у 2020 році, достроково склали повноваження. Причиною називали службу в ЗСУ. Це два ексдепутати від фракції “Народний контроль”.

Також торік у серпні повноваження склав депутат від фракції “Команда Михайлішина” через службу у прикордонних військах.

Чернівецька обласна рада

З 63 депутатів Чернівецької обласної ради в ЗСУ служать четверо – це 6% від усього депутатського корпусу. Раніше у пресслужбі ради Суспільному повідомляли, що йдеться про:

  • депутат від фракції “Народний контроль”;
  • два депутати від фракції “Єдина альтернатива”;
  • депутат, який заходив в обласну раду від партії “Опозиційна платформа — за життя”. Наразі він позафракційний;

Дністровська райрада

Двоє депутатів Дністровської районної ради зараз є військовослужбовцями ЗСУ – це 5% від загального складу ради. Йдеться про депутатів від фракцій “Європейська солідарність” та “Радикальна партія Олега Ляшка”.

Чернівецька райрада

Від початку вторгнення до лав ЗСУ вступили сім депутатів Чернівецької районної ради, серед них одна жінка. Про це Суспільному повідомили у відповідь на запит. Йдеться про:

  • двох депутатів від фракції “За майбутнє”;
  • двох депутатів від фракції “Пропозиція”;
  • двох депутатів від фракції “Європейська солідарність”;
  • одного позафракційного депутата.

Загалом у райраді 43 депутати, тобто 16,3% з них — в ЗСУ. Також у березні один з депутатів, який був у лавах ЗСУ, достроково склав повноваження.

Вижницька районна рада

У Вижницькій районній раді є 38 депутатів. Наразі жоден з них не служить в ЗСУ, повідомили в райраді у відповідь на запит Суспільного. Водночас один з депутатів служив впродовж 2022-2023 років за мобілізацією. Торік був звільнений зі служби.

Що відомо про мобілізацію депутатів

У коментарі Суспільному політолог Ігор Баб’юк розповів, що депутатів місцевих рад можуть мобілізувати. Коли новий закон про мобілізацію набере чинності, депутати також повинні будуть оновити дані військового обліку в ТЦК.

Водночас, якщо депутати працюють в міськраді, то їх можуть забронювати. Однак це залежить від категорій держслужбовців. Наприклад, серед начальників відділів можуть забронювати до 50%.

Якщо депутата мобілізували до ЗСУ й він продовжує виконувати свої повноваження у міськраді, під час підготовки до сесії про це повідомляють військову частину, й депутата відпускають на засідання. Бабюк каже, на сесії мають бути присутні більш ніж половина депутатів, аби голосувати за певні проєкти рішення, інакше робота сесії може бути зірвана.

Згідно із законом про мобілізацію, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які є народними депутатами.

ДЖЕРЕЛО