#громадськемісце Через війну народжуваність різко зменшилася: яка ситуація на Буковині #чернівці #chernivtsi

Через війну народжуваність різко зменшилася: яка ситуація на Буковині

У 2017 році в Україні в молодшій школі навчалося 1,5 мільйона дітей. На форумі “Демографічне майбутнє України“ спрогнозували, що у 2026 році в молодшу школу ходитиме 800 тисяч дітей.

З 2023 року народжуваність почала різко знижуватися, не стала винятком і Чернівецька область, йдеться у публікації “МБ”.

Щоправда, демографічну статистику офіційно не відстежують. В управлінні статистики в області з початку повномасштабної війни повідомили, що демографічну ситуацію не вивчають. Щоб дізнатися про кількість новонароджених, “МБ“ звертався до Західного міжрегіонального управління міністерства юстиції й орієнтувався на кількість актів реєстрації народження.

У 2021 році в області народилося 7874 дітей, у 2023 кількість знизилася до 6085, тобто за два роки народилося менше на 1789 дітей.

– До війни групи в нашому садочку налічували по 25-28 дітей. Тепер якщо приходить 14 – це вже багато, – розповідає вихователька одного з чернівецьких дитсадків пані Оксана. – Кількість зменшили через те, що укриття не дає можливості приймати усіх дітей одночасно, але потім побачили, що це обмеження не є проблемою. Дітей і так ходить мало.

А ще десять років тому, щоб записати дитину в садочок у Чернівцях, треба було ставати в електронну чергу через кілька місяців після народження дитини.

Зараз у 54 дошкільних навчальних закладах Чернівців є достатньо вільних місць для дітей. І це не дивно. У 2021 році у Чернівцях народилося 2799 дітей, у 2023 році — уже 1872 дитини, за три місяці 2024 року — 464 дитини.

В одних територіальних громадах народжуваність знизилася незначно, в інших кількість новонароджених зменшилася суттєво.

У Сторожинецькій територіальній громаді у 2021 році народилося 1077 дітей, вже 2022 року новонароджених було менше — 903, у 2023 — 827. Про тенденцію до зменшення свідчать і цьогорічні цифри — 176 дітей за перші три місяці 2024 року.

– У нас дуже багато людей повиїжджало. І ті, з ким я говорив, повертатися не планують, – каже голова Сторожинецької територіальної громади Ігор Матейчук. – Ситуація складна, особливо в селах. Чоловіків не вистачає, бо дуже багатьох мобілізували. У нашій громаді найбільше мобілізованих чоловіків. Думаю, ситуація надалі лише ускладнюватиметься. Ми вже відчули зменшення народжуваності. Наприклад, до війни в Сторожинці працювало чотири дитячі садки, зараз функціонують два. Закрили через те, що немає укриттів. Але ми не побачили доцільності їх відкривати, бо черги на запис немає, групи неповні. Тому ці два садочки порожніють майже півтора року. Ми їх об’єднали з іншими. І навіть попри це, садочки не переповнені. Наш дитячий садочок “Сонечко“ розрахований на 350 місць, а записано 190 дітей, ходить – 100-120 дітей. Заклад утримуємо, але дітей мало.

У місті Новодністровську, де населення близько 10 тисяч, цього року народилося лише шість дітей. Голова міської ради Наталя ЦИМБАЛЮК каже, що це катастрофічно мала народжуваність.

– Ми спостерігали зменшення народжуваності ще під час пандемії коронавірусу, а потім почалася війна і стався різкий спад, – каже Наталя Цимбалюк. – У 2023 році в Новодністровську народилося 43 дитини, а ще кілька років тому в нас народжувалося по 120 дітей. На нараді медики озвучили цифру: цього року в нашому місті народилося шість дітей. Минулого року ми почали скорочувати групи в дитсадках. Закрили дві групи, плануємо скоротити ще одну. На мою думку, через війну молодь, яка мала можливість виїхати за кордон, виїхала, і це одна з причин різкого зменшення народжуваності. Можливо, коли закінчиться війна, молодь повернеться. Але, наприклад, троє моїх знайомих під час війни народили за кордоном і не планують повертатися.

Читайте новини “МБ“ у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Сьогодні, 21:59

Коментарів 0 Переглядів 136

ДЖЕРЕЛО