#громадськемісце Прикордонники Буковини видали понад тисячу дозволів для перебування у прикордонній зоні: кому їх треба отримати #чернівці #chernivtsi

Прикордонники Буковини видали понад тисячу дозволів для перебування у прикордонній зоні: кому їх треба отримати

У Чернівецькій області для перебування у п’ятикілометровій прикордонній зоні обов’язково треба мати дозвіл від прикордонників. Їх за заявою почали видавати з березня у Чернівецькому прикордонному загоні. За цей період такі дозволи отримали 1400 осіб.

Про це повідомили у Чернівецькому прикордонному загоні.

Такі дозволи потрібні людям, які перебуватимуть у п’ятикілометровій зоні за межами населеного пункту та місцевим мешканцям прикордонних сіл у межах п’яти кілометрів від кордону.

Як пояснюють прикордонники, без дозволу можна перебувати лише в населеному пункті. Але на перебування за його межами, наприклад, у лісі чи біля озера, якщо вони потрапляють у п’ятикілометрову зону, обов’язково має бути дозвіл.

За півтора місяця видачі дозволів їх отримало приблизно 1400 людей. Прикордонники Чернівецького прикордонного загону кажуть, що це дуже мало, і попереджають, що з першого червня почнуть штрафувати тих, хто перебуває у п’ятикілометровій прикордонній зоні без дозволів.

“Ми працюємо щодо поширення інформації про оформлення дозволів з головами територіальних громад, повідомляємо сільради. Але 600 дозволів, які вже оформили, – це досить мало. Зараз прикордонники ведуть роз’яснювальну роботу й усно попереджають тих, хто без дозволів, а з першого червня почнуть штрафувати”, – каже офіцер пресслужби Чернівецького прикордонного загону Костянтин Ліснік.

Штраф за перебування на території без письмового дозволу становить від 850 до 1700 гривень.

У Чернівецькому прикордонному загоні просять завчасно звертатися для оформлення документів, щоб не довелося чекати.

“Дозвіл виготовляють миттю, це роблять впродовж десяти днів. Але люди чекають останнього дня. Оформити дозволи треба не лише військовозобов’язаним, а й жінкам і дітям. Документи потрібні для рибальства, мисливства, пересування на транспортному засобі, для польових робіт тощо”, – продовжує Костянтин Ліснік.

Водночас громадянам, які в’їжджають у прикордонну смугу, щоб перетнути державний кордон у пунктах пропуску, не потрібні спеціальні дозволи.
Також варто врахувати, що є населені пункти, де потрібно отримати дозвіл, бо може бути прикордонний пост між селами, і будуть вимагати дозволи.

Прикордонники наголошують, що оформлення дозволів безкоштовне і просять не реагувати на пропозиції шахраїв, які будуть це пропонувати зробити за гроші.

Дозвіл видають на три місяці. Мешканцям, які живуть у прикордонній смузі, і людям, які там працюють, документи оформляють на рік.
Якщо людина не живе за вказаною адресою понад три місяці, дозвіл скасовують.

Варто зазначити, що дозвіл прикордонні загони видають лише в ті регіони, за які вони несуть відповідальність. Отож якщо мешканець Чернівецької області планує перебувати у 5-кілометровій зоні від кордону в інших областях, наприклад у Закарпатській, то, відповідно, має отримати дозвіл у Чопського загону.

Важливо

Документи надають у Чернівецькому прикордонному загоні за адресою: вулиця Володимира Великого, 2-А, або за допомогою електронної пошти: [email protected]. Для цього треба подати письмове звернення у довільній формі на ім’я начальника прикордонного загону.

Читайте новини “МБ“ у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Сьогодні, 18:28

Коментарів 0 Переглядів 92

ДЖЕРЕЛО