#громадськемісце Сьогодні ювілей у знаного на Буковині волейболіста Євгена Русаковського #чернівці #chernivtsi

Сьогодні ювілей у знаного на Буковині волейболіста Євгена Русаковського

Сьогодні виповнюється 85 років відомому на Буковині волейболісту 50-60-х років минулого століття – Євгену Русаковському.

Народився Євген Аврамович 29.03.1939 року в м.Прилуки Чернігівської області в сім’ї службовців: мама Надія Трохимівна працювала бухгалтером, батько Аврам Юзекович – викладачем.

У 1944 році сім’я переїжджає в Харків, а згодом, в 1947 році в м.Новоселиця Чернівецької області.

З 1950 року, навчаючись у 5 класі, Євген Аврамович починає займатися волейболом. Прогрес у тренуваннях був настільки швидким, що вже в 1954 році його запрошують у збірну області дорослих.

У 1954 році в Чернівці приїхала команда “Урожай“ (Крим) – чемпіон ЦР ДСТ “Урожай“ РРСФР. Відбулась товариська зустріч: “Колгоспник“ (Чернівецька область) – “Урожай“ (Крим) на літньому майданчику ДСТ “Динамо“.

З рахунком 3:2 перемогли буковинці. За збірну “Колгоспника“ грали: Вадим Маслюков, Павло Баланський, Іван Ставнійчук, Ілля Михайлюк та Євген Русаковський, який на той час навчався в 9 класі.

В 1957 році Євген Аврамович у складі збірної УРСР на Спартакіаді школярів СРСР у м.Рига здобуває бронзову нагороду. У збірній він грав з відомими в майбутньому волейболістами Шнюковим В., Подошиком Є., Тищенком В., Абдуліним Ю. та ін..

В цьому ж році Євген Аврамович вступає до Київського державного інституту фізичної культури за спеціальністю “Викладач-тренер“.
Навчаючись в інституті, грає за команду київського “Буревісника“. А в 1958 йому пощастило грати в складі команди разом з Михайлом Піменовим – чемпіоном світу 1949, 1952 років.

Після закінчення інституту в 1961 році повертається в м. Новоселицю і створює команду, яка домінує на теренах області та в першостях ЦР ДСТ “Колгоспник“ УРСР в 60-ті роки.

Цього ж року Євген Русаковський запрошує з м. Бровари Василя Бойка, з Харкова приїжджає Віктор Ткачов.

Виступаючи в ролі організатора, тренера, капітана команди, Євген Аврамович неодноразово виграє першість області, а в 1963 році виграє з командою золоті медалі ІІ чемпіонату УРСР ЦР ДСТ “Колгоспник“.

Був гравцем збірної УРСР ЦР ДСТ “Колгоспник“ під керівництвом Скрябіна І.І.

Євген Аврамович не був легендою, але, як кажуть очевидці його гри, був кращим волейболістом області в ті роки. На волейбольному майданчику він так професійно і елегантно виконував всі елементи волейболу, що це було стимулом іншим гравцям досягати такого рівня. За майстерністю гри до нього наближалися В.Бойко, Л.Кіпніс, В.Ткачов.

З 1963 по 1971 рік Русаковський працює викладачем кафедри фізичного виховання Чернівецького державного університету.

З 1972 по 1987 рік працював в Київському технологічному інституті харчової промисловості разом з Юрієм Поярковим (олімпійський чемпіон 1964 року в Токіо), тренував збірну інституту, яка досягала хороших результатів серед вузів УРСР.

В 1989 році повертається в Чернівці. Працює викладачем фізичного виховання.

Наразі пан Євген на заслуженому відпочинку.

Читайте новини “МБ“ у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Сьогодні, 16:54

Коментарів 0 Переглядів 102

ДЖЕРЕЛО